Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megbecsülik a katonát

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. december 12. 20:32

„Czövek János szakértelme, taktikai érzéke és kompromisszumkészsége teljesen más alapokra helyezte az érdekképviselet kereteit és formáját. Munkájával egyaránt hozzájárult egy prosperáló együttműködés és egy eredményes, kétoldali párbeszéd megteremtéséhez” – fogalmazott dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet évzáró rendezvényén december 12-én, Budapesten.

_HSZ7143

A helyettes államtitkár felidézte: Czövek János alezredes, a decembertől Honvéd Érdekképviseleti Szervezetként működő Honvédszakszervezet leköszönő elnöke 2010-től látta el az elnöki tisztséget. „A 2000-es évek közepén a szakszervezetet érő direkt politikai nyomás eredményezte átalakulások nagyban aláásták jóhírét. Elnök úr azonban 2010-től kezdődően módszeresen, előbb a belső stabilitás megteremtése és a szakmai alapon zajló érdekképviseleti munka kultúráját hozta helyre, majd lépésről lépésre a külső bizalom visszaépítésével a Honvédszakszervezet jó hírét is képes volt helyreállítani” – emlékeztetett.

Dr. Czermann János kiemelte: Czövek János tizenhárom éves vezetői tevékenysége példa arra, hogy a kitartás, a szakma és a szolgálat iránti elhivatottság, illetve a haza önzetlen szeretete mi mindenre is képes. „Az MH 43. Híradó és Vezetéstámogató Ezred és jogelődjeinek soraiból a Szárazföldi Parancsnokságon és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság át a Honvédszakszervezet éléig mindvégig precízen, szakszerűen és Magyarországhoz, a magyar emberekhez hűen látta el szolgálatát” – méltatta a leköszönő vezetőt.

_HSZ6402

„Magyarország újra felismerte, hogy békéjének és biztonságának egyetlen igaz garanciája egy ütőképes, bátor és összetartó haderő megteremtése. A 2016-tól kezdődő haderőfejlesztési programunk így nem véletlen, hogy kiemelt figyelmet szentel katonáink megbecsülésére és haderőnk történeti büszkeségének helyreállítására” – mondta a helyettes államtitkár, aki beszédében arról is szólt, hogy a Honvédelmi Minisztérium elismeri a katonák érdekképviseleti jogát. „Hisszük és tudjuk, hogy csakis akkor vagyunk képesek ütőképes haderőt építeni és fokozni nemzeti ellenállóképességünket, ha katonáink érdekeit szem előtt tartva, közösen építjük a jövő hadseregét. A szakszervezeti átalakulás jogi aspektusai is ezt hivatottak elősegíteni” – emlékeztetett.

_HSZ6554

Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese hangsúlyozta: a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet most nem csak hagyományos évzáró rendezvényt tart, hanem egy olyan elnöktől köszön el, aki nagyjából másfél évtizeden keresztül határozta meg a honvédségi szakszervezet működését. „Czövek János emblematikus figurája a szakszervezeti munkának, nem csak a honvédség rendszerében” – emlékeztetett, mielőtt a Magyar Honvédség személyi állománya nevében megköszönte több évtizedes, a katonák és honvédségi dolgozók érdekében végzett erőfeszítéseit, és méltatta hivatástudatát, valamint bajtársiasságát.

Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, korábbi honvédelmi miniszter hangsúlyozta: fontosnak érezte, hogy személyesen gratulálhasson Czövek Jánosnak és megköszönhesse azt a munkát, amit lelkiismeretesen végzett a katonák, illetve a honvédelmi alkalmazottak ügyeit támogatva. „Államtitkárként 2010-től, honvédelmi miniszterként 2015-től 2018-ig dolgozhattam a Honvédelmi Minisztériumban, és valóban nagyon sok egyeztetést éltünk meg együtt. Mindig példaértékűnek tartottam, ahogyan János tárgyal, ahogyan valóban kiállt a katonák érdekeiért” – fogalmazott.

_HSZ6850

Simicskó István felidézte: a Magyar Honvédségnek és a Honvédelmi Minisztériumnak mindig kiemelt törekvése, hogy gondot fordítson a katonák megbecsültségére, hiszen azok, akik katonai pályára lépnek, olyan hivatást választanak, amely meglátása szerint senki máséhoz nem hasonló.

Bazsik István, a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet frissen megválasztott elnöke elmondta: Czövek János az 1991-ben alakult Honvédszakszervezet történetének mintegy felében elnökként, korábban főtitkárként segítette a szervezet működését. „Klasszikus, régivágású szakszervezetből modern, kifejezetten szakmai alapon megnyilvánuló szervezetté váltunk az évtizedek során. Az általa kikövezett út az, amelyet utódaiként követnünk kell” – mondta.

A rendezvényen – mások mellett – részt vett Varga István, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete elnöke, Doszpolyné Mészáros Melinda, a Független szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke, dr. Krajnc Zoltán ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának tudományos dékánhelyettese, Powell Pál, a Magyar Rendvédelmi Kar elnöke és Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke is.