Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ADHU23: sikeres gyakorlat új kihívások közepette

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Kertész László, Janó Miklós törzsőrmester, Horváth Sztaniszláv |  2023. november 29. 8:08

„Ami a legfontosabb, hogy a katonáink érezték ennek a feladatnak a súlyát! Nagyon büszkék vagyunk rájuk” – nyilatkozta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a sikeres Adaptive Hussars 23 többnemzeti országos hadgyakorlat után. Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom” magazinműsorának eheti adása a gyakorlat legizgalmasabb pillanataiba, így a pontonhíd felépítésébe, a szövetséges erőkkel végrehajtott mozzanatokba és a PzH2000 önjáró löveg rendszerbeállító lövészetébe enged bepillantást.

654fbdcae9e2c136255479 másolat

Hazánk földrajzát alapjaiban határozzák meg a területét három részre szelő folyók, a Tisza és a Duna. Egy esetleges éles szituáció sikeres kezeléséhez ezért elengedhetetlen, hogy a Magyar Honvédség állománya fenntartsa vízi átkelési képességét, biztosítva ezzel a mozgósítás folytonosságát. Ezt a célt szolgálta az Adaptive Hussars 23 keretében végrehajtott tiszaroffi átkelés.

Kondor Zoltán százados elárulta: egy ideiglenes híd megépítésekor a legnagyobb kihívást az időjárás jelent, hiszen – ahogy a gyakorlat alatt is történt – egy hirtelen jött esőzés okozta áradás nagy mértékben nehezíti a végrehajtást. Hozzátette: a feladat része a híd védelme is, amelyre – egy, a gyakorlat részét képező váratlan támadás miatt – valóban szükség volt.

655105559b761763089320

Nem kevésbé izgalmas, egyben jelentős mozzanatnak bizonyult az olasz katonákkal közösen végrehajtott éleslövészet a hajdúhadházi gyakorlótéren. A mintegy 5000 embert és több száz haditechnikai eszközt mozgásba lendítő hadgyakorlaton amerikai, török és horvát katonák is részt vettek a NATO keleti szárnyának megerősítése érdekében.

655713bc86332119980875

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke az Adaptive Hussars 23 kapcsán elmondta: az országos gyakorlat egyik sajátossága volt – a civil adminisztrációval való együttműködés mellett –, hogy a logisztikai ellátórendszer aktivizálásával, az egységek áttelepítésével, közúti szállítással, vízi átkeléssel megoldott feladatok révén még a katonai vezetőket is kihívás elé állította. „Ami a legfontosabb, hogy a katonáink érezték ennek a feladatnak a súlyát! Nagyon büszkék vagyunk rájuk” – összegezte, kiemelve, hogy az egész ország terület lefedő, angol nyelvű hadgyakorlat során a Magyar Honvédség állománya a NATO-eljárásokat alkalmazva, más szövetséges országok katonáival együtt teljesített feladatokat.

65552f2b4dcce017780533

„Folytatjuk és visszük tovább a tüzérhagyományokat, de újraépítve, új technikai eszközökkel és új gondolkodásmóddal” – fogalmazott Böröndi vezérezredes a Magyar Honvédség egyik legújabb „vasának”, a PzH2000 önjáró lövegnek a rendszerbeállító éleslövészetén. „Ez egy lenyűgöző fenevad, egy drabális, félelmetesen nagy eszköz” – nyilatkozott a hight-tech lövegről a Honvéd Vezérkar főnöke.

6556725686b88007330835

A gyakorlaton túl az eheti adásban az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred katonája, Nagy Bence Iván százados által betekintést nyerhetünk abba, hogy egy, a második világháborúban szolgálatot teljesítő felmenő emléke által hogyan találja meg valaki élete hivatását. Nagyapja a Horthy-korszakban volt katonatiszt, a Magyar Királyi 101. Honvéd Vasútépítő Ezredben, a szentendrei laktanyában szolgált, végig harcolta a háborút.

Nagyapa

„Ott tudatosult bennem, hogy ugyanabban a laktanyában vagyok, ugyanazokban az épületekben járok-kelek, ahol a nagyapám sok-sok évvel azelőtt hivatásos katonaként vezette az embereit” – emlékezett vissza a bevonulása utáni időszakra, amikor a legközelebb érezte magához elődjét, akinek a nyomdokaiba lépett.

A „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” műsor november 28-i adása ide kattintva tekinthető meg.

Nagy