Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afgán ópium: Medvegyev határozottabb fellépést vár

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 10. 6:42

Az afganisztáni drogtermelés elleni harcra közös irányvonalat kell kidolgozni, s ezt az egész nemzetközi közösségnek vállalnia kell – jelentette ki az orosz államfő egy Moszkvában tartott kábítószer-ellenes konferencián. Dmitrij Medvegyev úgy vélte: a problémával érthető módon egyedül nem tud megküzdeni Afganisztán, de még Oroszország vagy az Egyesült Államok sem.

Oroszországban jóval kétmillió felett van a kábítószerfüggők száma, jórészt az Afganisztánból érkező nagy mennyiségű drognak köszönhetően, s Medvegyev emlékeztetett rá, hogy a leginkább veszélyeztetett réteg az ifjúság. Az elmúlt évtizedben a világon több mint egymillió fiatal vesztette életét drogozás következtében, s az afganisztáni drogok nem csupán Oroszországban, hanem Európa jelentős részében, az Egyesült Államokban és Kanadában is terjednek – mondta.

Szergej Lavrov külügyminiszter indítványozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilvánítsa a nemzetközi biztonságot veszélyeztető tényezővé az afganisztáni kábítószer-termelést. Lavrov úgy vélte, a nemzetközi erők mandátumának részévé kell tenni a drogtermelés elleni, eddiginél hatékonyabb harcot, az ültetvények és a laboratóriumok megsemmisítését. Lavrov kijelentette: legalább olyan határozottan fel kellene lépni az afganisztáni kábítószer-termelés ellen, mint ahogyan ezt Latin-Amerikában teszik.

Sürgette emellett a jobb együttműködést az Afganisztánban lévő, főleg a NATO-hoz tartozó erők és a FÁK-államokat is tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODK) között, amelynek katonái a határ másik oldalán a kábítószer-szállítmányokra vadásznak. Hozzátette, hogy ezt a kérdést Oroszország több éve rendszeresen felveti, de világos választ még nem kapott.

A kétnapos konferencián Atonio Costa, az ENSZ Kábítószer és Bűnügyi Hivatalának főigazgatója elmondta, hogy Oroszországban évi mintegy 70 tonna – összesen 14 milliárd dollár értékű – afganisztáni heroin fogy.

Viktor Ivanov, a kábítószer-kereskedelem ellenőrzésével foglalkozó orosz főhatóság (FSZKN) vezetője szerint évente 35 tonna afgán heroin fogy az országban, ami ötmilliárd injekciót jelent, s hogy ez teszi ki az oroszországi kábítószerpiac 90 százalékát.

Az FSZKN vezetője rendszeresen élesen bírálja az Afganisztánban lévő nemzetközi erőket, amiért nem lépnek fel elég határozottan a kábítószeripar ellen. A Nyugat azonban rendszeresen arra hivatkozik, hogy ez valamiféle megélhetési lehetőséget biztosít a rendkívül szegény afganisztáni lakosságnak, s e forrás elvesztésekor sokan elmennek harcolni a tálibokhoz. Ezt az álláspontot szerdán megismételte Richard Holbrooke, az Obama-kormány Afganisztánnal és Pakisztánnal foglalkozó megbízottja az Izvesztyija című orosz lapban megjelent írásában.

Az utóbbi tíz év alatt az ópiumszármazékok termelése megkétszereződött a világon, s csak Afganisztánban két év alatt harmadával nőtt. Idén ott a termelés az ENSZ becslései szerint ugyan csökkent, de csak a rossz időjárás miatt.

A szerdán nyílt kétnapos konferencián az orosz kormány tagjai mellett az ENSZ, a NATO, az ODKB és számos más szervezet képviselői vesznek részt.