Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Netanjahunak nincs titkolnivalója

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 10. 6:41

Izraelnek nincs titkolnivalója a Gázai övezetbe a palesztinoknak segélyt szállító flottilla elleni akcióval kapcsolatban – hangoztatta szerdán Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, egyúttal követelte, hogy az ügyben indítandó bármiféle vizsgálat az izraeli katonákkal szembeszálló “szélsőséges csoport” felelősségét firtassa.

Netanjahu egy jeruzsálemi tanácskozáson hozzátette, hogy vallomást akar tenni abban a vizsgálatban, amelyet országa tervez az ügyben. A politikus elmondta, hogy ő maga, valamint Ehud Barak védelmi miniszter és Gabi Askenázi vezérkari főnök kész ismertetni minden tényt, de megjegyezte: a vizsgálatnak választ kell adnia azokra a kérdésekre is, hogy ki állt a fedélzeten tartózkodó “szélsőséges csoport" mögött, ki pénzelte annak tagjait. Netanjahu kizárta annak lehetőségét, hogy katonáknak részt kellene venniük a kormány által elrendelt vizsgálatban. Izrael hivatalosan azután jelenti be a rajtaütéssel kapcsolatos vizsgálatot, hogy lezárul a fő szövetségesével, az Egyesült Államokkal a vizsgálat módjáról kezdett konzultáció.

Izraeli kommandósok május 31-án ütöttek rajta az izraeli zárlat alatt lévő Gázai övezetbe segélyt szállító, török zászló alatt hajózó Mavi Marmara hajón. A fedélzetre helikopterről leereszkedő katonákat izraeli állítás szerint késekkel és botokkal felszerelkezett palesztinbarát aktivisták támadták meg. A kommandósok tüzet nyitottak, megölve kilenc török állampolgárt, köztük egy török-amerikai kettős állampolgárt; valamennyien az IHH török segélyszervezet önkéntesei voltak.

A vérontás nemzetközi felháborodást keltett, s feszültté vált a zsidó állam és egykori szoros muzulmán szövetségese, Törökország viszonya. Izrael azzal védekezett, hogy katonái önvédelemből cselekedtek, Ankara viszont államilag támogatott terrorizmusnak minősítette a történteket.

Az ENSZ az Egyesült Államok támogatásával felszólította a zsidó államot, hogy folytasson le gyors, pártatlan, hitelt érdemlő és átlátható vizsgálatot az ügyben. Izrael hajlandóságot mutatott arra, hogy külföldi megfigyelőket bevonjon a vizsgálatba.