Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új vezető a Védelmi Hivatal élén

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. június 10. 6:18

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter 2010. június 5-ei hatállyal beosztásából felmentette dr. Patyi Sándor nyugállományú dandártábornokot, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatalának főigazgatóját, mellyel egyidejűleg dr. Tokovicz József mérnök ezredest nevezte ki a hivatal főigazgatójává.

Dr. Patyi Sándor nyugállományú dandártábornok a honvédelem területén folytatott 41 év szolgálat és 20 éves védelmi igazgatásban betöltött vezetői tevékenység után vált ki szorosabban véve a honvédség-, tágabb értelemben a közigazgatás kötelékéből. Az aktív katonai szolgálata során jogi diplomát szerzett vezető 1990. szeptember 1-től kapcsolódott be a védelmi igazgatás folyamataiba, ahol először a HM Védelmi Koordinációs Iroda Jogi Osztályát, majd 1998. december 1-től napjainkig a HM Védelmi Hivatalt vezette. Tevékenységében mindvégig első helyre helyezte a honvédelem ügyének szolgálatát, amelyet a védelmi igazgatás koordinációjában betöltött funkciója keretében szigorú elvszerűséggel teljesített. Vezetésével a HM Védelmi Hivatal a védelmi igazgatás kormányzati és ágazati feladatai tekintetében meghatározó tényezővé vált. Különösen az ország védelmével és az ahhoz kötődő szövetségi kötelezettségek teljesítésével összefüggő jogszabályalkotás terén dr. Patyi Sándor nyugállományú dandártábornok elévülhetetlen érdemeket szerzett a rendszerváltozást követően hatályba lépett honvédelmi törvények és azok végrehajtási rendeletei kidolgozásában, továbbá a meghagyással, a befogadó nemzeti támogatással, a légiriasztással foglalkozó kormányrendeletek előkészítésében – áll dr. Tokovicz József mk. ezredes közleményében.

Kizárólagosan Patyi Sándor személyéhez kötődik a NATO válságreagálási rendszerével összhangban álló nemzeti intézkedési rendszer alapjainak kimunkálása, illetve azok alkalmazásának koordinálása a NATO, majd később az EU rendszeresen ismétlődő válságkezelési gyakorlatain. Mindezek mellett tevékenységében kiemelten kezelte a honvédelmi felkészítés országos rendszerét átfogó feladatok összehangolását az ágazatokkal és a területi védelmi igazgatási szervekkel. Ezen a területen hosszabb távra előremutató koncepciók mentén meghatározó részt vállalt az elmúlt évtizedekben végrehajtott VÉDELEM fedőnevű komplex védelmi igazgatási rendszergyakorlatok eredményes előkészítésében és végrehajtásában.

1595903114
 

A hivatal főigazgatója a védelmi igazgatás egészére kiható szakmai tevékenysége részeként, mint címzetes egyetemi docens folyamatosan részt vett az érintett tanintézetek oktatási tevékenységében, amelyen belül elhivatottan képviselte a honvédelem rendszerébe tartozó feladatok komplexitásának és átfogó jellegű megközelítésének elveit. A honvédelmi érdekek érvényesítése érdekében hatékony együttműködési kapcsolatrendszert alakított ki a társszervekkel.

Dr. Patyi Sándor nyugállományú dandártábornok vezetésével a HM Védelmi Hivatal az évről-évre megújuló kihívások közepette folyamatosan fejlődött és olyan képességekre tett szert, amelyek minden esetben biztosították a honvédelmi igazgatáshoz kapcsolódó kormányzati és ágazati döntések megalapozott előkészítését. Életművével a hivatal főigazgatója egy olyan örökséget hagyott hátra, amelyre a szervezet új vezetése a jövőben is biztosan építhet. Ezt igazolta vissza a főigazgatói beosztás átadás-átvételének folyamata, amelynek végén valamennyi munkatársának segítő támogatását megköszönve a védelmi igazgatás éveken át meghatározó egyénisége átadta a stafétabotot az utódjának.

A honvedelem.hu Tokovicz Józseffel készült korábbi portréinterjúját itt olvashatják.