Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán már több pénzbe kerül, mint Irak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 14. 7:00

Az Egyesült Államok által az afgán háborúra költött havi pénzösszeg nagysága már meghaladja az iraki háború költségét – közölte a Pentagon. Először fordul elő, hogy a 2001-ben indított afganisztáni hadműveletek költségei meghaladják a 2003-ban kezdődött iraki háborúét.

Előbbire februárban – ez a legfrissebb hozzáférhető adat – 6,7 milliárd, utóbbira 5,5 milliárd dollárt költött Amerika.

A 2008-as pénzügyi évben az iraki háborús költségvetés az afganisztáni háromszorosára, tavaly kétszeresére rúgott. A váltás azért következik be, mert az amerikai védelmi minisztérium újabb csapatokat irányít Afganisztánba, miközben Irakból haderőt von ki.

A két háború eddigi együttes költsége a veteránok támogatásával és az érintett országoknak nyújtott támogatási segélyekkel már meghaladja az 1 ezer milliárd dollárt.

Barack Obama amerikai elnök előző nap arról biztosította Hamid Karzai afgán elnököt, hogy hosszú amerikai jelenlétre lehet számítani az amerikai csapatkivonás után, amelynek tervezett kezdete 2011 júliusa.

Az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok létszáma már 87 ezer fő, a nem amerikai – 44 másik ország által küldött – nemzetközi haderő 47 ezer katonát számlál. Az Irakba telepített amerikai csapatok nagysága viszont 94 ezer főre csökkent. Jövő év elejére a tervek szerint Afganisztánban 102 ezer amerikai katona lesz, Irakban pedig már csak 43 ezer.

A szeptember 30-án záruló 2010-es pénzügyi évben az afganisztáni háború költségvetése 105 milliárd dollár, az irakié 66 milliárd dollár lesz. A Pentagon 2011-ben a tervek szerint Afganisztánra 117 milliárd dollárt, Irakra 46 milliárd dollárt fog költeni. Az iraki hadműveletek eddigi összkiadása 620 milliárd dollár, az afganisztáni háborús számla összege 190 milliárd dollár.

A nehéz terep, az üzemanyaghiány, a gyenge infrastruktúra, a rosszabb biztonsági körülmények és egyéb tényezők következtében a fajlagos, egy katonára eső afganisztáni háborús kiadások az irakinak csaknem kétszeresére nőttek 2005 óta.

CímkékAfganisztán