Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán: nagy tálib veszteségek, merénylet egy rendőrfőnök ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 29. 12:29

Tizenhat tálib lázadó halt meg az afgán biztonsági erők és a NATO-vezette koalíciós erők három műveletében az elmúlt napban – közölték augusztus 28-án, kedden az afgán hatóságok. Négy ember a kandahári tartományi rendőrparancsnok elleni merényletben halt meg, de a rendőrfőnök túlélte a támadást.

Az afgán belügyminisztérium közleménye szerint a Kunár, Logar és Hilmend tartományokban végrehajtott műveletekben nyolc fegyveres lázadó halt meg. Négy tálibot elfogtak, és kettőt megsebesítettek. A közlemény nem szól az afgán és a NATO-erők veszteségeiről.

Az afgán rendőrség szerint nyolc másik tálib fegyverest halt meg kedd reggel az északnyugati Badahsán tartományban indított rendőrségi akcióban. Hét lázadó megsebesült, őket őrizetbe vették. A rendőrségi akcióban egy rendőr meghalt, és egy megsebesült.

A déli Kandahár városában egy öngyilkos merénylő hétfő éjszaka levegőbe röpítette robbanóanyaggal megpakolt teherautóját, amikor elhaladt mellette Abdul Razik tartományi rendőrfőnök. A támadásban négy civil meghalt, és húszan megsebesültek, de a rendőrtábornok csak könnyebb égési sérüléseket szenvedett.

Az áldozatok között vannak Abdul Razik rokonai is.

A tartományi hatóságok szerint a hatalmas robbanásban a merénylő is meghalt.

A NATO közben arról számolt be, hogy egyik helikoptere „kemény landoláskor" fölhöz csapódott a keleti Logar tartományban, de senkinek sem esett baja. Ezzel szemben a harci sikereiket gyakran elnagyoló tálibok közleményükben azt állították, hogy ők lőtték le a helikoptert, és megölték a fedélzetén tartózkodókat.