Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán ne engedje területéről amerikai drónok indítását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 16. 18:38

Afganisztán a jövőben ne engedje meg, hogy katonai támaszpontjairól az Egyesült Államok pilóta nélküli repülőgépeket indítson Irán felé – hangsúlyozta december 15-én,  csütörtökön az iráni külügyminiszter az IRNA hivatalos hírügynökség szerint. Teherán nemrég számolt be arról, hogy egy amerikai drónt leszállásra kényszerített a területén. Washington azt állítja, hogy a repülőgép műszaki hiba miatt ért földet.

„Mi azt kértük az afgán kormánytól, hogy alaposan vizsgálja ki az ügyet, és ne engedje, hogy a jövőben hasonló incidens történjen, mert azt barátságtalan lépésnek fogjuk tekinteni" – hangsúlyozta Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszter, aki Afganisztánon kívül a többi szomszédos országtól is kérte, ne hagyják, hogy az Egyesült Államok úgymond rossz célra használja fel területüket és légterüket.

Hamid Karzai afgán elnök egy szerdai kabuli sajtótájékoztatón leszögezte: országa nem akarja, hogy bevonják a Washington és Teherán közötti ellenségeskedésbe.

Barack Obama amerikai elnök hétfőn közölte, hogy Washington kérte a RQ-170 Sentinel típusú lopakodó megfigyelő repülőgép visszaszolgáltatását, amelyet Irán december 4-én fogott el, 250 kilométernyire az iráni-afgán határtól. Hillary Clinton külügyminiszter később hozzátette: Washington hivatalos kérelmet nyújtott be.

Teherán „invázióként és ellenséges cselekedetként" értékelte a történteket, és elutasította az amerikaiak kérését.

Amerikai sajtóértesülések szerint az Afganisztánból indított drón az iráni atomlétesítményeknél végzett felderítő tevékenységet a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) részére.