Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán nem Amerika háborúja

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. július 13. 6:10

Az afganisztáni katonai műveleteknek Európa számára is ugyanakkora a tétjük, ha nem nagyobb, mint az Egyesült Államok számára – mondta vasárnap Londonban sugárzott tévényilatkozatában az amerikai elnök. Barack Obama a Sky News brit hírtelevíziónak adott interjúban kijelentette: az afganisztáni háború nem Amerika háborúja.

Az elnök szerint legalább olyan nagy, sőt talán nagyobb is a kockázata egy terrortámadásnak Londonban, mint az Egyesült Államokban. Gordon Brown brit kormányfő a brit hadsereg rádiójában – az elmúlt napok súlyos brit veszteségeire utalva – szintén a Nagy-Britanniát fenyegető terrorveszéllyel indokolta a brit katonai részvételt az afganisztáni műveletekben.

Az afganisztáni hadjárat csaknem nyolc évvel ezelőtti kezdete óta nem érte olyan súlyos veszteség a brit hadsereget, mint az elmúlt hét végén: 24 óra alatt nyolc brit katona halt meg, s az afgán hadszíntéren elesett britek száma már meghaladja az iraki veszteségekét.

A brit hadsereg, amely az amerikai és az afgán erőkkel együtt jelentős offenzívát kezdett Afganisztán déli Hilmend tartományában, az elmúlt tíz napban tizenöt, 2001 óta pedig összesen 184 katonát vesztett. A 2003-as invázióval kezdődött, idén áprilisban lezárult iraki brit katonai részvétel során 179 brit katona esett el.

Az első brit erők 2001 végén, az Egyesült Államokban elkövetett terrortámadások után érkeztek Afganisztánba, de a tálib milíciák erősségének számító Hilmendben csak 2006 júniusában kezdődtek a komolyabb összecsapások. Itt a brit hadsereg olyan ellenállásba ütközött, amilyenre előzőleg a kormány és a hadvezetés sem számított.

Obama a Sky Newsnak adott interjúban már azt mondta: a szövetségesek tudták, hogy az idei nyáron “kemény csaták" várnak rájuk Afganisztánban. Az amerikai elnök ugyanakkor egyenes utalást tett arra, hogy az őszi afganisztáni választásokat fordulópontnak tekinti, mondván: a választások után már egyre inkább az afganisztáni hadsereg és a rendőrség felépítésének mikéntjére kell összpontosítani a figyelmet, biztosítandó, hogy elsősorban az afgán erők ellenőrizhessék az országot.

CímkékAfganisztán