Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán: öngyilkos merénylet Vardakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 12. 8:11

Öngyilkos merényletet követtek el a NATO egyik előretolt állása ellen a kelet-afganisztáni Vardak tartományban szeptember 10-én. Az észak-atlanti szövetség tájékoztatása szerint két civil életét vesztette, többen megsebesültek. Az amerikai hadsereg vasárnap kiadott közleményében 98 sebesültről számolt be, közülük ötvenen amerikai katonák.

Internetes oldalukon a tálibok vállalták magukra a 2001-es Amerika-ellenes merényletek tizedik évfordulóját egy nappal megelőző merénylet elkövetését. A tettes egy robbanóanyaggal megrakott kisteherautóval belerohant a bázis bejáratába, de a robbanás erejét nagyrészt felfogta a védőkerítés.
Út mentén elrejtett pokolgépek robbanásában tíz afgán polgári személy vesztette életét szombaton. Az egyik pokolgép Paktika tartományban, a pakisztáni határhoz közel fekvő Barmal körzetben lépett működésbe, aminek következtében négy férfi és két nő halt meg, kilenc civil pedig megsebesült. Kunduz tartományban egy autó futott robbanószerkezetre, a négy halott közül kettő gyermek volt.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójának alkalmából a tálibok szombaton fogadalmat tettek, hogy az utolsó amerikai katona távozásáig folytatják harcukat az Egyesült Államok afganisztáni megszálló ereje ellen, s azt hangoztatták, hogy mozgalmuknak semmilyen szerepe nem volt az Amerika-ellenes merényletekben.
A médiának e-mailben eljuttatott nyilatkozatában a tálib vezetés azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a tíz évvel ezelőtti támadásokat ürügyként használta fel Afganisztán megszállásához. A tálibok egyúttal a nemzetközi közösséget tették felelőssé az invázió és az azt követő megszállás során meghalt több tízezer afgán haláláért.