Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánba is beköszöntött az igazi tél

Szöveg: Palotás Levente |  2010. február 12. 5:17

A magyarországi téli időjáráshoz hasonlóan az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) felelősségi területére, Baghlan tartományba is megérkezett a valódi hideg, havas, jeges időszak. Néhány nap alatt 30–50 centis hó hullott az egész tartományra, a hőmérő higanyszála tartósan fagypont alatt maradt.

Hóátfúvások, hóakadályos, lavinák, jegesedések nehezítik a közlekedést.

Észak-Afganisztánban általában viszonylag enyhe tél jellemző, 10-15 fokos átlaghőmérséklettel és sok csapadékkal, csak a magasabb területeken gyakori a havazás, illetve a komolyabb fagy.

A hidegfront érkezésével minden gyökeresen megváltozott egy éjszaka során, de a hirtelen beállt kemény tél ellenére az élet nem állt meg Camp Pannóniában. A konvojoknak reggelente ugyanúgy el kell indulniuk; a katonák melegen felöltöznek, felszerelnek, előkészítik a gépjárműveket, besorolnak az induláshoz, megtartják az eligazításokat, majd elfoglalják helyüket a járművekben, a géppuskások felmásznak a tornyokba és elhagyják a tábort.

 

Az egyik legutóbbi feladat, melynek kapcsán ki kellett mennie az újjáépítési csoport katonáinak, egy befejezett projekt átadási ünnepsége volt. Dushi járásból 2009 októberében érkezett a kérés, az ottani klinika igazgatójától a kórház bővítésére. A járáson halad keresztül a Kabulba vezető észak-déli összekötő főút, amelyen egész évben sok közúti baleset történik, a téli időszakban pedig még több. Ezért kérte az igazgató egy sürgősségi baleseti ellátó épület építését, illetve a klinika kútjának felújítását.

Az MH PRT – figyelembe véve a kérés fontosságát – biztosította a szükséges forrásokat az új épület megépítéséhez és a kút rendbetételéhez. A kivitelezéssel megbízott helyi vállalkozó felépíttette az épületet, illetve az új kút is elkészült. Így Vokla János alezredes, az MH PRT parancsnokhelyettese és a helyi vezetők jelenlétében sor kerülhetett az épület ünnepélyes átadására, valamint az adminisztrációs munka elősegítése érdekében két számítógép adományozására.

A klinika igazgatója szívből jövő háláját fejezte ki a magyar katonáknak a gyors és hatékony segítségnyújtásért, amelynek köszönhetően a kórház képes lesz eredményesebben ellátni a közlekedési balesetek sérültjeit.