Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonazenekari fesztivál Brémában

Szöveg: Hegyi Gábor |  2010. február 11. 14:45

Immáron negyvenhatodik alkalommal került megrendezésre január végén a brémai nemzetközi katonazenekari fesztivál, amelyen kilenc ország képviseltette magát különböző méretű és színvonalú zenekarokkal. A négynapos rendezvény kiemelkedő zenei színfoltja és látványokban is lenyűgöző eseménye volt a nyitókoncert.

A felhívó jel után egyenruhások hozták be az Európai Unió és tagállamainak zászlóit az arénába, majd a nyitó számot a közel ötszáz fős egyesített (többnemzeti) zenekar adta elő Lutz Bammler fregattkapitány, vezényletével. Ezt követte a 85 tagú holland Douane Harmonie Nederland zenekar, akik a kíséretükben lévő tánccsoport közreműködésével nemzeti színekben pompázva mutatták be szemet is gyönyörködtető programjukat. Az észak-alföldieket változatos programmal és alaki show-val a Band of the Armed Forces Malta követte.

Mongóliából érkezett a Military Song and Dance Academic Ensemble, akiket a hagyományos mongol díszegyenruhába öltözött központi zenekar kísért.

Az európai zenét az olasz rendőrség zenekara vezette be, akik a tradicionálisnak is mondható olasz melódiákra fektették a hangsúlyt. A szünet előtti utolsó fellépő az US Army Band Europe volt, egy mindent felülmúló showval. A zenekar több mint 200 (!) koncertet ad évente. Műsorukból hallani lehetett a kiemelkedő zenei színvonalat, ami nem utolsó sorban az amerikaiak katonazenész képzésének tudható be, hiszen náluk külön iskola működik e célokra.
Szünet után egy francia katonazenekar adott ízelítőt az ország zenei hagyományaiból. Halhattunk többek között népzenei átdolgozásokat, de még chanson-t is. A következő műsorszám ismét a mongoloké volt, de most a központi zenekar tánckar nélkül lépett fel.

Az est egyik unikumát a kenyai Navy Band szolgáltatta. Élmény volt őket hallgatni, látni fehér egyenruhájukban, és átélni a kenyai ritmusokat. Utolsó nemzeti fellépőként a hannoveri Heeresmusikkorps 1 zenekar következett, ami gyakorlatilag otthoni meccsnek is mondható Hannover közelsége miatt. Ahogy megszokhattuk: jól felkészült, kiválló zenekart hallottunk.
Az est zárásaként ismét az öt zeneművet előadó egyesített, közel ötszáz fős zenekar lépett fel, hatalmas sikert aratva.

A brémai katonazenekari fesztivál sajátossága, hogy az itt fellépő zenekarok taglétszáma meghaladja az ötven főt. A magyar haderő legnagyobb fúvós zenekara az MH Központi Zenekar. Magyarországon az egyedüli katonazenekar, ahol a taglétszám eléri az ötven főt, de az idén sem mutathatták be zenei tudásukat.
A rendezők a fesztivál teljes bevételét jótékonysági célra, a Német Hadisír Gondozó Egyesületnek ajánlották fel.