Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánba készülő „bocskaisok”

Szöveg: Ilyés Edit |  2008. november 14. 8:56

A Magyar Honvédség egyik legfontosabb külföldi feladatvállalása az afganisztáni misszió. Az újjáépítésben tevékenykedő PRT következő váltása alapvetően a MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj állományából tevődik össze. A 6. váltás október elején kezdte meg felkészülését.

A Bocskai dandár katonái a BEVETÉSI IRÁNY 2008 gyakorlat után sem lógathatták a lábukat, ugyanis az itthoni feladataik ellátása mellett elkezdődött a Tartományi Újjáépítési Csoport következő váltásának felkészülése. A kontingens FP (Force Protection) századának és a törzsbeosztásokat ellátók jelentős részét 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj biztosítja.
Október 6-án kezdődött Debrecenben a felkészítés első üteme, amely a katonák külszolgálatra történő egyéni felkészítését tartalmazza. Mindezek mellett egyéb helyőrségekben megtörtént az egyéni szakbeosztást ellátók szakfelkészítése (logisztikai és híradó szakemberek, illetve a kulcsbeosztású személyek).

November 3-án a misszió tervezett állománya több mint 250 fővel megkezdte kötelékkiképzését Hajdúhadházon. Velük együtt települ a felkészülésüket segítő személyi állomány, valamint a gyakorlaton részt vevő ellenerő. Így a hat hétig tartó embert és katonát próbáló kiképzésen közel 300 fő dolgozik együtt.
A kitelepülés célja a kisalegységek, valamint a törzs állományának összekovácsolása azokkal a speciális beosztású személyekkel, akikkel még nem végeztek közös munkát. Ez az időszak hivatott arra, hogy az összekötő csoportok, a biztosítók és a CIMIC részleg megtalálja a közös hangot, és meghatározzák együttes céljaikat.

Az FP szakaszokon belül szolgáló katonák ez idő alatt hozzászoknak egymás habitusához, katonatársuk munkavégzési moráljához. Ezek a közös tapasztalatok, az együtt elvégzett munka sikerélménye és a kudarcok közös feldolgozása nagyban hozzájárul majd az afganisztáni missziós feladatok sikeres ellátásához.
A kontingens Hajdúhadházon eltöltött ideje alatt eddig végrehajtotta az egyéni és kötelék lőgyakorlatokat, ezzel egy időben a gépjármű- és harcjárművezetők pedig egy hosszú távú vezetési gyakorlaton szereztek jártasságot a konvojban haladásról.
A felkészítés további heteiben sor kerül majd olyan feladatokra is, amelyekben a katonák szembesülhetnek olyan helyzetekkel, amikkel a hadműveleti területen találkozhatnak: ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetése, konvojkísérés, MEDEVAC.