Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ötven éve végezték ki a katonamártírt

Szöveg: Szűcs László |  2008. november 14. 13:01

Az 1956-os forradalmat követően kivégzett egyik magyar katonamártírra, Mecséri János posztumusz altábornagyra emlékeztek november 14-én, Szentendrén. Az MH Központi Kiképző Bázis kiképző osztálya ugyanis 2006 óta a tábornok nevét viseli.

Ünnepi állománygyűléssel, és a laktanyában található emléktáblájának megkoszorúzásával emlékeztek november 14-én Szentendrén, az MH Központi Kiképző Bázison (MH KKB) az ötven esztendővel ezelőtt, 1958. november 15-én kivégzett katonamártírra, Mecséri János posztumusz altábornagyra. A tábornok nevét a forradalom 50. évfordulóján, két évvel ezelőtt vette fel az MH KKB kiképző osztálya.

1595881603
Az ünnepségen nemcsak a KKB, hanem a vele egy laktanyában található MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola katonái is felsorakoztak. A rendezvényre elfogadta a meghívást a kivégzett katonatiszt lánya, Mecséri Ildikó és unokája, Mecséri Balázs is. A megemlékezésen emellett részt vettek az 1956-os társadalmi szervezetek képviselői is.

Ünnepi beszédében a honvédelmi miniszter képviseletében jelen lévő dr. József Péter, jogi szakállamtitkár elmondta: ki gondolta volna, hogy 1956. november 4-én a szovjet vörös hadsereg hatvanezer katonájával és kettőezer harckocsijával azért indítja meg a Forgószél nevű hadműveletet, hogy történelmünk új fejezetének véget vessen. Hiszen ezen a napon a forradalom már azzal a reménnyel kecsegtetett, hogy a magyar nemzetnek már nem kell tovább küzdenie a szabadságáért. Ám hajnalban nemcsak a fővárosban, hanem országszerte megkezdődött a szovjet intervenció, amellyel szemben a küzdelmet csak a Király Béla vezérezredes által nemzetőrségbe szervezett felkelők és néhány helyen a magyar katonák, a reguláris magyar haderő vette fel.

A minisztérium szakállamtitkára hozzátette: 1956. november 4-én a soroksári Juta dombnál az esztergomi 7. gépesített hadosztály katonái felvették a harcot az agresszorokkal, és legyőzték a szovjet konvojt, amely tizenegy katonát veszített. Két évvel később, a megszállók parancsára, az akkori rezsim a Juta dombnál harcolt magyar katonák közül tizenegyet halálra ítélt – pontosan annyi magyar katonát, amennyi a szovjetek vesztesége volt. A halálra ítéltek közül 1958. november 15-én hetet ki is végeztek. Köztük volt Mecséri János ezredes, az esztergomi hadosztály parancsnoka, akit a forradalom alatt Maléter Pál vezérőrnagy, honvédelmi miniszter a budai katonai körzet parancsnokává nevezett ki.

1595881603

– A forradalom után kivégzett huszonnégy magyar katonamártír között, Maléter Pál után Mecséri János viselte a legmagasabb rendfokozatot – mondta József Péter, majd arról beszélt, hogy a ma katonái példaképül választották a posztumusz altábornaggyá előléptetett ezredest. A hűség, a hivatástudat, a kitartás, a fegyelmezett katonai viselkedés példaképe lett számukra. Éppen ezért talán az sem véletlen, hogy a Magyar Honvédség szentendrei Központi Kiképző Bázisának kiképző osztálya, a forradalom ötvenedik évfordulóján, 2006-ban vette fel Mecséri János altábornagy nevét.

Az ünnepi állománygyűlést követő koszorúzáson Mecséri János emléktáblájánál elhelyezte az emlékezés virágait dr. József Péter jogi szakállamtitkár, dr. Isaszegi János mérnök vezérőrnagy, az MH KKB parancsnoka, valamint a kivégzett katonamártír lánya és unokája is.

További képek:

1595881603
1595881603
1595881604
1595881604
1595881604

Fotó: Szűcs László