Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánban használt haditechnikai eszközökhöz juthatnak közép-ázsiai államok

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. június 21. 18:11

Az amerikai és NATO erők 2014-es Afganisztánból történő kivonása után az ISAF (International Security Assistance Force – Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő) által használt haditechnikai eszközök átadásra kerülhetnek több, közép-ázsiai ország számára. A kérdésben a Pentagon megbeszéléseket folytat Kirgízia, Tádzsikisztán és Üzbegisztán kormányaival.

A haditechnikai eszközök egy részét ingyenesen adnák át az érintett országoknak, míg a másik részét raktározás céljából. Információk szerint az eszközök között páncélozott járművek, harckocsik szállítására alkalmas trélerek, vontatók, töltőgépkocsik, speciális talajgyaluk éppúgy megtalálhatóak, mint buldózerek és vízszállítók. Ezeken kívül az amerikaiak egészségügyi berendezéseket, kommunikációs eszközöket, tűzoltó berendezéseket és a katonák fizikai állapotának fenntartásához szükséges eszközöket – tornatermi berendezéseket is terveznek átadni a volt szovjet tagállamok számára.

Kirgíziából származó információk megerősítették a Pentagonnal történő egyeztetéseket. Az első megbeszélésre március 13-án került sor, amikor Leon Panetta amerikai védelmi miniszter Kirgízia fővárosában, Biskekben találkozott kirgiz kollégájával, Talajbek Omuralijevvel.

1595937650
Mindeközben Kabul arra törekszik, hogy meggyőzze az amerikai parancsnokságot arról, hogy a maximális mennyiségű technikai eszközt hagyja az országban, amelyekre az afgán nemzeti hadseregnek és a rendőrségnek szüksége lehet. Napjainkban Afganisztánban az ISAF erők többek között közel hétezer M-ATV páncélozott csapatszállítót, nyolcezer MRAP aknavédelemmel ellátott páncélozott járművet, több mint tízezer HMMWV Hamvee terepjárót használnak. Ugyanakkor orosz diplomata körökben kijelentették, hogy Moszkva számára egy ilyen „forgatókönyv" minden tekintetben elfogadhatatlan, az ellent mond a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezet megállapodásának, amelynek mindhárom érintett ország tagja. A 2011. december 20-án aláírt megállapodás értelmében (a három ország mellett Oroszország, Örményország, Fehéroroszország és Kazahsztán írta alá) a szervezet tagállamainak területén harmadik ország hadserege csak az összes résztvevő beleegyezésével létesíthet katonai bázist.

A koalíciós ISAF erők elveszítették azt a lehetőséget, hogy a legrövidebb úton, Pakisztánon keresztül vonják ki katonáikat Afganisztánból azok után, hogy 2011 novemberében az amerikai hadsereg tévedésből 26 pakisztáni katonát ölt meg. Később Iszlámábád hajlandóságot mutatott arra, hogy utat nyisson a katonai rakományok szállítására, azonban minden konténerért 250 és 5 ezer dollár közötti összeget kért. 2012 júniusának elején a NATO arról adott tájékoztatást, hogy megállapodott Kazahsztánnal, Kirgíziával és Üzbegisztánnal területük igénybevételéről, az Afganisztánból történő technikai eszközök és berendezések kivonása során.