Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afrikai menekültek haláláért tették felelőssé a NATO-t

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 14. 14:21

Afrikai menekültek haláláért ítélte el a NATO-t egy frissen közzétett brit jelentés, amely a brit haderő felelősségét is felvetette a Földközi-tengeren tavaly életét vesztett 63 személy tragédiájával összefüggésben – adta hírül a napokban a The Guardian című brit napilap hírportálja.

A Londoni Egyetem 90 oldalas szakértői tanulmánya egy törvényszéki oceanográfiai technológia segítségével követte nyomon a pusztulásra ítélt menekültek útját, akik két hétig sodródtak a világ legforgalmasabb hajózási útvonalán annak ellenére, hogy a NATO és az Európai Unió (EU) tisztában volt a hajó helyzetével és tartózkodási helyével. A fedélzeten tartózkodó csaknem összes utas – beleértve két csecsemőt is – belehalt a szomjúságba és az éhségbe.

A dokumentum túlélők leírására hivatkozva rámutatott, hogy a brit haderő Westland Lynx típusú helikoptere kétszer is megközelítette a csónakot, és kapcsolatba is lépett vele anélkül, hogy bármilyen segítséget nyújtott volna a fedélzeten tartózkodóknak. A szóban forgó helikopterekről tudvalevő, hogy a tavalyi líbiai beavatkozás során ebben a térségben tevékenykedtek. A jelentés ugyancsak túlélői beszámolóra hivatkozva megjegyezte, hogy egy hadihajó is felvette velük a kapcsolatot, s minden bizonnyal azért hagyta figyelmen kívül az onnan érkező segélykiáltásokat, mert franciául szóltak.

A The Guardian jelenleg a brit védelmi minisztérium válaszára vár a jelentés tartalmával összefüggésben.

Az eset növeli a NATO-ra nehezedő nyomást, hogy bizalmas képeket és adatokat adjon ki a mentési műveletekért felelős egységekre vonatkozóan.

Az Európa Tanács a múlt hónapban felszólította a katonai szervezetet és tagállamait, folytassanak vizsgálatot az ehhez hasonló, egyre gyakoribbá váló esetek felderítésére.