Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aggódik a harcolni szándékozó Pentagon-vezér

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 5. 20:43

„Végítélet-mechanizmusnak” és a nemzetbiztonságot fenyegető veszélynek nevezte augusztus 3-án, szerdán Washingtonban Leon Panetta amerikai védelmi miniszter azt a lehetőséget, hogy automatikusan és jelentős mértékben csökkentik a védelmi kiadásokat, ha a kongresszus deficitcsökkentő bizottsága nem talál egyéb megoldást a kiadások lefaragására.

Az adósságplafon-emelésről és egyben egy 10 évre szóló deficitcsökkentésről kötött egyezség értelmében a kétpárti bizottságnak az év végig javaslatot kell tennie egy 1,5 ezer milliárd dolláros megtakarítási csomagra, ellenkező esetben automatikusan életbe lép egy széleskörű, 1,2 ezer milliárd dolláros megszorítás, amely a Pentagont is érinti.

Panetta az amerikai védelmi tárca egy hónappal ezelőtti átvétele óta megtartott első sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a katonai költségvetésnek a Barack Obama elnök által jóváhagyott 350 milliárd dolláros csökkentése még megoldható, de az ennél nagyobb megtakarítás katasztrofális lenne.

„Ennek megduplázása katasztrofális hatással lenne a katonai költségvetésre" – mondta a miniszter, aki aggodalmát fejezte ki, hogy az adósságplafon emeléséről kötött kompromisszum értelmében a Pentagon esetében 2012 és 2021 között egy akár 600 milliárd dolláros megszorítást is végrehajthatnak.

A kérdésre, hogy lemondana-e egy ilyen mértékű megszorítás esetén, Panetta, aki korábban a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója volt, kijelentette: „nem azért jöttem át ebbe az állásba, hogy lemondjak, hanem azért, hogy harcoljak és az a szándékom, hogy harcoljak annak bebiztosítása érdekében, hogy – remélhetőleg – a józan ész kerekedjen felül."

Mike Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke rámutatott: „a kiadáscsökkentésnek nem szabad odáig elmennie, hogy kockáztassa az amerikai haderő képességét, hogy szerte a világon szembe tudjon nézni a nagyon valós és nagyon komoly fenyegetésekkel".

A csütörtöki The New York Times szerint a Pentagon költségvetése a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta több, mint megkétszereződött.