Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aggódik a NATO a vasútjavító orosz katonák miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. június 3. 5:44

A NATO-ban is aggodalmat váltott ki hétfői jelentések szerint, hogy Oroszország a múlt hét végén 400 katonát telepített a Grúzia részét képező Abháziába megrongálódott vasútvonalak helyreállítására.

Az Egyesült Államok korábban szintén bírálta az orosz lépést.

Abházia és a szintén Grúziába ékelődő, oroszbarát Dél-Oszétia helyzete körül a közelmúltban kiújult a grúz-orosz ellentét. Moszkva néhány héttel ezelőtt bejelentette, hogy hivatalos kapcsolatokat létesít a két szakadár területtel. A bejelentést követően a felek kölcsönösen azzal vádolták egymást, hogy erőszakos akciókra készülnek a térségben.

Oroszország a grúz-abház háborút lezáró, tizennégy évvel ezelőtt kötött megállapodás értelmében békefenntartás céljából legfeljebb háromezer katonát állomásoztathat a konfliktusövezetben. Erre hivatkozva nemrégiben bejelentette, hogy megemeli ottani erőinek létszámát, amely még így sem érné el a megengedett felső küszöböt. Nyugaton azonban elítélték e lépést, arra mutatva rá, hogy az növeli a feszültséget a térségben.

Ezt követően küldte Moszkva Abháziába az elvileg fegyvertelen vasútjavító katonákat. Tbiliszi azonnal agresszív lépésnek minősítette ezt a döntést, és az alakulat kivonását kérte.

A NATO már korábban jelezte, hogy fontosnak tartja Grúzia területi egységének megőrzését. Most a szövetség szóvivője egy sajtónyilatkozatban meg nem értését hangoztatta azzal kapcsolatban, hogy amennyiben Oroszország is elismeri az ország területi egységét, miért kell csapatokat küldenie oda.

Az Európai Unió korábban szintén kiállt Grúzia integritása mellett, és elítélte a feszültséget gerjesztő orosz lépéseket.