Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ahmadinezsád: Teherán kész tárgyalni

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 18. 11:43

Az iráni elnök megerősítette vasárnap, hogy Teherán kész újrakezdeni a tárgyalásokat a nemzetközi közösséggel atomprogramjáról. Mahmúd Ahmadizsád az észak-nyugat iráni Ardabil városában hívei előtt felszólalva közölte, hogy a Nyugat tette meg az első lépést.

„Eljöttek hozzánk, s azt mondták, hogy tárgyaljunk. Mi azt mondjuk: rendben van, tárgyalni fogunk" – mondta Ahmadinezsád. Hozzátette, Teherán már a kezdetektől fogva azon a véleményen volt, hogy országa számára az a legjobb, ha tárgyal, s más lehetőség számára nem kínálkozik.

Előzőleg Catherine Ashton, az EU kül-, és biztonságpolitikai főképviselője azt javasolta, hogy novemberben Bécsben indítsák újra a korábban megszakadt megbeszéléseket. A minap Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter közölte, hogy Teherán kész erre.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, valamint Németország igyekszik rávenni Teheránt nukleáris programjának leállítására. A nemzetközi közösség aggodalmai szerint Irán atombomba előállítására törekszik, Teherán azonban ezt cáfolja, és azt állítja, hogy programja csak békés, energetikai célokat szolgál.

Ahmadinezsád hangsúlyozta, hogy a tárgyalásoknak a „kölcsönös igazságosságon és tiszteleten" kell alapulniuk, a nyugati országoknak tiszteletben kell tartaniuk Teherán előfeltételeit, mert ez fogja meghatározni a novemberi tárgyalások menetét.

Az iráni elnök azt is követelve, hogy a nemzetközi közösség mondjon véleményt Izrael atomfegyvereiről.