Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzoltók a szentesi laktanyában

Szöveg: Kovács István mk. fhdgy. |  2010. október 18. 11:05

„Tűz ütött ki az egyik épületünkben kérem, azonnal küldjön tűzoltókat!” – hangzott el október 12-én délelőtt a telefonban, amelyen a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred laktanya-ügyeletese riasztotta a Szentes Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságot.

Szerencsére a riasztás csak a tűzoltóság ellenőrző gyakorlatának nyitóakkordja volt, amely – Kajtár István tűzoltó alezredes, tűzoltóparancsnok kérésére – a szentesi alakulatunknál hajtott végre a városi tűzoltóság szolgálatban lévő váltása.
A két szervezet hosszú évekre visszanyúló, hagyományosan jó kapcsolata, valamint az érvényben lévő együttműködési megállapodás alapján Nyers József mérnök ezredes, ezredparancsnok hagyta jóvá a gyakorlatot, így „keletkezhetett" szimulált tűzeset keletkezhetett a Damjanich János laktanya egyik tantermi épületében.

Kálmán Rajmund tűzoltó őrnagy, Tűzoltási és Műszaki Mentési Osztály vezetője

által megtervezett és előkészített szituációnak megfelelően a szolgálatban lévő épület-ügyeletes észlelte a tüzet, aki a tűzriadó tervnek megfelelően riasztotta az épületben tartózkodó személyi állományt, illetve kérte a laktanya-ügyeletest, hogy értesítse a tűzoltókat.
A tűzjelzés leadása után megkezdődött az épület kiürítése, amelyben több mint száz fő volt érintve. A tervnek megfelelően néhány személy már nem jutott ki a füsttel telített tanteremből – a gyakorlat során őket természetesen bábuk helyettesítették – illetve szintén néhányan már csak a háromszintes épület tetejére tudtak menekülni, a vészkijáraton át.

Az időközben kiérkező tűzoltó raj szolgálatparancsnoka tájékozódva a káreseményről, döntött a beavatkozás módjáról, illetve további eszközök kirendeléséről. A bevetési ruhában lévő és légzőkészülékkel felszerelt lánglovagok a gépjárműfecskendőtől alapvezetéket szereltek és egy osztó segítségével, két oltósugárral indultak támadásba a lépcsőházon keresztül a tűz ellen.
A párhuzamosan végzett tűzfelderítés során megállapították, hogy a második emelet egyik tantermében keletkezett a tűz. A helyiségbe történő behatolás után – a füstfejlesztő berendezéssel telített – sűrű, gomolygó füstből kimentettek két, füstmérgezést kapott, „ájult" sérültet, majd az épület többi helyiségének átvizsgálása mellett eloltották a tüzet. 

Eközben, a tetőn rekedt katonákat is kimentették a helyszínre érkezett speciális mentőszerrel, majd a kiürítési területen várakozók létszámát leellenőrizve a tűzoltók megállapították, hogy az az épületben már nem tartózkodnak további személyek, és a tűzet is eloltották.

A gyakorlatot a helyszínen ellenőrizte a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság több ellenőre, akiknek szóbeli értékelése szerint a gyakorlatot az előírásoknak megfelelően hajtották végre a lánglovagok. 

A katonák úgy vélték, hogy érdekes volt látni közvetlen közelről egy valóságot megközelítő helyzetben a tűzoltók munkáját. Mint elmondták: a szimuláció során a gyakorlatban is megtapasztalhatták a tűzjelzést, a riasztás módját, valamint azt, hogy a veszélyeztetett terület fegyelmezett és gyors elhagyása milyen fontossággal bír az emberi élet mentése és az anyagi károk minimalizálása szempontjából.

Fotó: a szerző felvételei