Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ahmadinezsád végezne Izraellel

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 11. 11:19

Szembe kell szegülni és végezni kell Izraellel, ha a zsidó állam katonai hadműveletet indítana a közel-keleti térségben – közölte Mahmúd Ahmadinezsád szíriai kollégájával folytatott telefonbeszélgetés során. Az iráni elnök szavait az IRIB iráni állami rádió idézte csütörtökön.

„Ha a cionista rezsim megismételné hibáit, és egy katonai hadműveletet indítana, teljes erővel szembe kell szegülni, és egyszer s mindenkorra végezni kell vele" – mondta az iráni elnök telefonon Bassár el-Aszad szíriai elnöknek.

A múlt héten Szíria azzal vádolta meg Izraelt, hogy háborúba taszítja a Közel-Keletet.

Aggodalmát hangoztatta Szaad Haríri libanoni kormányfő is szerdán amiatt, hogy szerinte Izrael egyre nagyobb háborús fenyegetést jelent a Közel-Keletre nézve. A politikus a BBC brit tévének adott interjújában elmondta, hogy izraeli harci gépek naponta hatolnak be országa légterébe, és ezzel veszélyes helyzetet teremtenek.

Ahmedinezsád a 2006-os és a 2009-es válságra hivatkozva szíriai beszélgetőpartnerének kifejtette, „megbízható" információkkal rendelkezik arról, hogy a „cionista rendszer" most meg akarja torolni azt a vereséget, amelyet a Gázai övezet népétől és a libanoni Hezbollahtól elszenvedett.

Az iráni elnök, aki már többször is előrevetítette Izrael elpusztítását, az mondta, hogy Teherán a régióbeli országok pártján áll, támogatja Szíriát, Libanont és a palesztinokat.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a múlt hónapban azt mondta, hogy országa nem tervez semmilyen küszöbönálló támadást Libanon ellen, ahonnan a Hezbollah négyezer rakétát zúdított Izraelre a 2006-os háborúban.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter a múlt heti damaszkuszi vádakra pedig azt hangoztatta, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök „elveszíti a háborút és a hatalmát is", ha katonai konfliktust provokál ki Izraellel. Ezt követően Netanjahu igyekezett megnyugtatni Szíriát, hogy Izrael békét akar.

Címkékrakéta