Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ahmadinezsád: „Vonuljanak ki a külföldi erők Afganisztánból!”

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. március 10. 14:34

A nemzetközi erők nem lesznek képesek békét teremteni Afganisztánban, a helyzet csak úgy oldható meg, ha átadják az ország feletti ellenőrzést a legális kabuli kormánynak – jelentette ki szerdán Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, miután megérkezett afganisztáni látogatására.

Irán nem először követeli, hogy az amerikai és a más külföldi erők vonuljanak ki az országból, amelyet 2001-ben szálltak meg. Teherán azt állítja, hogy a megszállás tartja életben a tálib ellenállást. „Irán nem a bizonytalanságot növeli Afganisztánban, hanem éppen a biztonságot, mindig az afgán nép és a kormány oldalán állt" – tette hozzá az iráni elnök afgán kollégájával, Hamid Karzaival közös sajtóértekezletén.

Arra a kérdésre, hogyan reagál Robert Gates amerikai védelmi miniszter minapi vádjára, miszerint Irán kettős játékot játszik, egyrészt megpróbál jó viszonyt kialakítani a kabuli kormánnyal, másrészt támogatja a tálib lázadókat, Ahmadinezsád azt válaszolta, hogy az Egyesült Államok az, amely kettős játékot játszik, hiszen olyan emberek ellen harcol, akiket korábban támogatott, akikből ő csinált terroristát.

Kijelentette, hogy terroristák ellen nem a harcmezőn lehet a leghatékonyabban harcolni, hanem intelligenciával, mert annak nem esnek áldozatul katonák és polgári lakosok. Bírálta, hogy az Egyesült Államok és több külföldi ország olyan sokat költ a háborúra, ahelyett, hogy öntözésre és egyéb fejlesztésre áldozná ezt a pénzt.

1595898320
 

Gúnyolódott Robert Gates amerikai védelmi miniszteren, aki éppen elutazott azokban az órákban háromnapos afganisztáni látogatásáról. „Az ön országa a világ másik felén, innen 12 ezer kilométerre van, mit keres ön itt? Komolyan kérdezem" – mondta. „Ön azért jött ide, hogy megállítsa a terroristákat? – tette fel a költői kérdést. – Ha más okból van itt, akkor legyen bátorsága beismerni azt!"

Mind az iráni, mind az afgán elnök testvérnek nevezte saját és a másik népét, amelyeknek szerintük ugyanazok a nemzeti érdekei és történelmi, kulturális kapcsolatai.

Gates a távozása előtti kabuli sajtóértekezletén azt mondta: az ő elutazásának és Ahmadinezsád érkezésének egybeesése „kiváló csemege azoknak, akik szeretik az összeesküvés-elméleteket". Beszámolt arról, hogy Karzaival folytatott tárgyalásán kijelentette: Washington azt szeretné, ha Afganisztán minden szomszédjával jó viszonyt ápolna.

1595898320