Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszonkét világelső a Zrínyin

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. március 10. 14:32

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen huszonkét írásanalitika szakon végzett hallgató vehette át egyetemi, illetve főiskolai diplomáját a világon első ízben először. A szakemberek e képzettséggel számos területen elhelyezkedhetnek, a honvédségben vagy a civil életben egyaránt. Farkas László írásanalitikust, a szak alapítóját faggattuk.

Nem igaz a mondás, hogy a szem a lélek tükre. Vagyis mondjuk inkább úgy, a szem nem csupán az egyetlen tükör. Az írás ugyanis szintúgy elárul rólunk mindent. Mindannyiunk írása egyedi, melyből egy sajátos módszerrel pontos képet festhetnek személyiségünkről: ahogyan Farkas László nyá. mk. alezredes, egyetemi tanársegéd, doktorandusz, az írásanalitika
szak alapítója egy korábbi interjúban is magyarázta: az írásanalitika a kézírás és más hasonló grafikus produktum (például rajz, firkák) felhasználásával a vizsgált személyre vonatkozó pszichés és szomatikus összefüggéseket tárja fel a személy és az írás-szituáció függvényében.

Magyarországon 2008-ban kezdődött meg a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen az írásanalitika képzés – február végén huszonkét írásanalitika szakértő vehette át diplomáját a világon első ízben.
„Akik egyetemi diplomát vehettek kezükbe, azok okleveles írásanalitikusokká váltak, a főiskolai diplomával rendelkezők pedig írásanalitikus szaktanácsadók lettek"- mondja Farkas László, aki a diplomaosztón szintén kezébe vehette oklevelét.„Huszonketten végeztünk, ebből tizenhárman váltak oklevelessé, kilencen szaktanácsadóvá. A végzetteken kívül van még hat csoport, akik jelenleg is folytatják tanulmányaikat, ám folyamatos az érdeklődés", teszi hozzá.

Természetesen nem én vagyok az első, aki az írásanalitika és a grafológia közti különbségekről érdeklődöm. „Sokan kérdezik tőlem, miben különbözik a két terület. Az írásanalitika az írás minden körülményeit figyelembe véve vizsgál, a grafológia csak a személyiséget keresi. A körülmények között szerepel ugyanis az idő, a tér, a földrajzi diszpozíciók, az íróeszköz minősége, az írófelület és s személyiség is természetesen. Az biztos, hogy ahol a grafológus, ott az írásanalitikus is biztosan el tud helyezkedni. Akár a honvédségen belül is – jómagam nyugállományú katonaként mondhatom, hogy akár a missziók kiválasztása esetén, felvételnél és szűrésnél, akár különböző függőség megállapításánál is jól alkalmazható a módszer. Jelenleg is írom doktori disszertációmat az írásanalitikáról, többek között a honvédségen belüli felhasználási lehetőségeket is taglalom benne", mondja Farkas László, aki hozzáteszi azt is, jelenleg is folynak a tárgyalások az írásanalitika és a katonai terület alkalmazásának jövőjét illetően.

1595898319
 

Héber vagy orosz – egyre megy

Farkas László elmagyarázza, az írásanalitika segítségével nem csupán személyiségjegyeket, de még betegségeket is ki lehet szűrni, legyen az akár a skizofrénia vagy más személyiségzavar. Ahogyan a Zrínyi Egyetemen február végén megtartott írásanalitika konferencián e területeket is érintették az előadók, úgy sok más érdekes kérdés is felmerült: Szekeres István szakember például A székely és ótörök írás kutatása Magyarországon címmel tartotta meg előadását, de eljött hazánkba Izraelből Inessza Goldberg is, aki az izraeli és az orosz grafológia helyzetéről és gyakorlatáról beszélt. Ahány ország, annyi nyelv, az írásanalitika pedig – gondolhatnánk – nehéz helyzetben van, ha a nyelvek sajátos írásjeleit kutatja. „Alapvetően a nyelvekben különbségeket kreált az idő, a kultúra, a politika és a társadalom. Ám különbség csupán annyiban van, hogy az írásanalitikus a tanult normától való eltérést vizsgálja. A norma adott minden nemzet írásánál. Ha ismerjük a normát, akkor az attól való eltérést bármilyen nyelvnél fel tudjuk ismerni", mondja Farkas László.

Kontrollálatlan levegőjel

Az írásanalitikusok napjainkban korszerű berendezések, gépek segítségével dolgoznak. Ilyen fontos eszköz a grafométer, mely az írásanalitika alapműszerének számít. „A grafométer egy tizenöt éve létező műszer, melyet sokáig fejlesztettünk, jelenleg pedig az írásanalitika alapműszerévé vált. A szerkezet egy szoftveres, számítógépes rendszer, melyhez tartozik egy digitalizált tábla és egy speciális toll. A táblára elhelyezett jelet –azaz amit ráírunk – rögzíti a szoftver, ám nem csupán azt, amit látunk, hanem azt is, amit nem;  a levegőben is megtett mozdulatot is memorizálja az eszköz, melynek nincs nyomatéka, és melyet nem kontrollálunk. Ez a technika kiegészíti a grafológusok és klasszikus íráselemzők nyomatékos, látható jelet elemző módszerét. Egyébként igazságügyi szakértőként hazugságvizsgálóként használom az eszközt, tíz éve nagyon jó eredménnyel alkalmazom", mondja az írásanalitikus szakember.

 

1595898319