Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzifát adományoztak a rászorulóknak

Szöveg: Kátai Róbert |  2010. március 10. 13:17

Az MH KFOR Kontingens CIMIC (Civil-Military Cooperation, azaz Civil-Katonai Együttműködés) csoportja március elején fejezte be egy olyan projektjét, amelyet már múlt év december elején megkezdett. Az akció keretében a magyar katonák téli tüzelőt adományoztak több rászoruló családnak.

Március 5-én még sötét volt a Villaggio Italia tábor felett, amikor a magyar katonák a megbeszélt találkozási ponthoz, a főkapu közelében található parkolóhoz tartottak, hogy megkezdjék aznapi feladat végrehajtásukat. Az előző esti eligazításnak megfelelően hajnali 06.00 óra előtt már minden gépjárművezető ellenőrizte URAL-4320 típusú terepjáró tehergépkocsiját, végrehajtotta az igénybevétel előtti kötelező feladatokat.
Szükség is volt az eszközök üzembiztos működőképességének meggyőződéséről, mert komoly feladat várt a teherautókra is és azok kezelőszemélyzetére is. A tervek szerinti időben, pontosan kigördült a három bivalyerős gép egy Mercedes MB-G-270 típusú terepjáró személygépkocsi vezetésével, hogy elinduljon úti célja, az Istok város közelében lévő hegy irányába.

Az oszlopot az első gépjárműben helyet foglaló Vrancsik György százados, CIMIC csoport parancsnok vezette fel.
A mintegy 1,5 órás út során a reggeli csapadék folyékony halmazállapotúból folyamatosan alakult át szilárddá, majd a hegy lábához érve egyértelművé vált, hogy a tél még messze nem ért véget, továbbra is fitogtatja erejét. A hegycsúcs közelében található fatelepre történő megérkezéskor kifejezetten kemény téli időjárás fogadta a magyar katonákat, metsző szél és sűrű hóesés várt az állományra.

1595898318
 

A gépjárműről szállást követően a gépkocsivezetők az URAL-okkal betolattak a fatelepről kivezető útra, hogy a már előkészített, felhasogatott méteres farönköket a helyi munkásokkal közösen felrakják a teherautókra.
A málházást követően elindult az első oszlop, hogy az Istok járáshoz tartozó Sinaje faluban élő szerbeknek eljuttassa az időjárás alapján nagyon is aktuális tűzifát. Ez immár a harmadik alkalom volt, hogy a tél folyamán a magyar kontingens ennek a projektnek a keretében tűzre valót juttatott az arra rászorulóknak.

A projekt három lépcsőben valósult meg, összességében 3500 Euró értékben. Az első adományozás december elején történt, amikor Istok járás székhelyén, Istok városban 28 m3 fa került átadásra helyi szerb családoknak.
A második körben január elején 60 m3 tűzifa adományozására került sor szintén Istok városban albán családok számára.
Az utolsó lépcső pedig most, március elején valósult meg, amelynek keretében 52 m3 tüzelő lett átadva a Sinaje településen élő szerb enklávé részére. Az így összességében 140 m3 téli tüzelő nagyban segítette a helyi lakosságot a téli időjárás okozta nehézségek leküzdésében.

1595898318
 

A faluba való megérkezéskor, a helyi közösség vezetője, Maximovics Radisav már várta az oszlopot, hogy iránymutatása alapján, a helyi lakosság segítségével a portákon lemálházzák a rakományt. Az első kört követően még kettőt fordultak az eszközök, így összességében kilenc tehergépkocsinyi tüzelő került átadásra a családoknak.
Az utolsó átadást követően a helyi szerb közösség vezetője megköszönte a magyar kontingens segítségét. Radisav szerint minden egyes apró segítség, ami a magyar katonák részéről érkezik, rendkívül fontos a közösség számára, mert az ország jelenlegi gazdasági helyzetében az embereknek a legfontosabb termékek beszerzése, megvásárlása is komoly megterhelést jelent.
A feladat befejeztével, délután 15.30-kor elindult az oszlop Pec-be, a Villaggo Italia táborba, hogy a megérkezés és az eszközök karbantartása után a katonák kipihenhessék magukat a következő feladat előtt.

1595898318
 

CímkékCIMICKFOR