Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már a következő váltás is melegít

Szöveg: Kátai Róbert |  2010. március 10. 13:08

Az MH KFOR Kontingens második váltása egy hónapja vette át a szolgálatot elődeitől, de a következő váltásra kijelölt parancsnoki állomány máris végrehajtotta első szemrevételezését a hadműveleti területen. A gyors cselekvés oka, hogy a harmadik váltás felkészítése hamarosan kezdetét veszi, amihez elengedhetetlen a tapasztalatszerzés.

A 2010. március 03-09. között végrehajtott szemrevételezés során a hattagú csoport vezetője Sári Csaba őrnagy, az MH ÖHP Békeműveleti Főnökség főtisztje volt. Kanyó László Attila alezredes, a harmadik váltás tervezett parancsnoka leendő beosztottaival táborbejárást hajtott végre, a helyszínen ismerkedtek a felkészülő katonai szervezetre váró feladatokkal. A következő váltás bázisát az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalja adja, de összességében – hasonlóan a most szolgálatba lévőkhöz – több katonai szervezetből kerül kijelölésre az állomány.

Kint tartózkodásuk során a parancsnoki beosztásokba tervezett tisztek Pec-ben tájékozódtak a kontingens munka és életkörülményeiről. Megvizsgálták a műveleti század és a támogató elem napi feladatait, betekintést nyertek a személyügyi és a hadműveleti szakterület munkájába.
Legfőbb feladatuk a járőrözés sajátosságainak megismerése volt, illetve hogy áttekintsék a napi rutinfeladatokat. Tapasztalatokat gyűjtöttek a szakági felelősségi rendszer működéséről, az anyagellátás rendjéről. Megtekintették a kontingens gépjármű-technikai eszközeinek javítását, technikai kiszolgálását végző javítóműhelyt. A Többnemzetiségű Harccsoport- Nyugat (Multinational Battle Group- West; MNBG-W) törzsébe beosztott katonák munkájával is megismerkedtek. Az MNBG-W S4/S1 főnökének, Boczák Attila alezredesnek a vezetésével betekintést nyertek a nemzetközi törzs mindennapi tevékenységébe.

Pristina-ban találkoztak a Magyar Köztársaság Koszovói Nagykövetével, valamint a kontingens ott települő kihelyezett logisztikai támogató elemében szolgálatot teljesítő katonákkal. Prizren-ben az ott missziós szolgálatot ellátó magyar katonákkal konzultáltak. A kontingens mindennapi életének, működésének szemrevételezés útján történő megismerése nagymértékben hozzájárult az augusztusban kiutazó állomány tájékoztatásához és eredményes felkészüléséhez.

1595898317