Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Parancsnoki látogatás Pecben

Szöveg: Kátai Róbert |  2010. március 10. 12:52

Az MH KFOR Kontingens jelenleg szolgálatban lévő állományának gerincét az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj adja. A zászlóalj parancsnoka, Ruszin Romulusz alezredes március 05-08 között a műveleti területre látogatott, hogy személyesen tapasztalatokat szerezzen a kontingens mindennapjairól, a katonák feladatairól.

A zászlóaljparancsnok két napos, hosszú utazást követően közúton érkezett meg a Villaggio Italia táborba március 05-én késő délután. A sűrű hóesésben felsorakozott a műveleti század, hogy katonai tiszteletadással fogadja az elöljárót.
Az MH KFOR Kontingens két századából – műveleti és támogató – az előbbinek az állománya szinte teljes egészében a szolnoki katonai szervezettől került a missziós feladatra vezényelve. A század vezető beosztású személyei teljes egészében a 25/88-tól érkeztek, a végrehajtó állományból pedig mindössze néhány fő az, aki más alakulatoktól lett vezényelve.

A köszöntést követően a parancsnok néhány szóban üdvözölte a katonákat, kihangsúlyozva, hogy a legfontosabb a szolgálati feladatok maradéktalan ellátása, az Õ látogatása ezt semmi esetre nem akarja és nem is fogja zavarni.
Másnap mindenre kiterjedő jelentések sora következett. A KFOR parancsnokság részéről, Kokics István alezredes, nemzeti rangidős tájékoztatta a vendéget a KFOR átalakításának tervezett menetrendjéről, a magyar kontingens jelenlegi és tervezett alárendeltségéről.

1595898316
 

Másodikként a kontingens jelenlegi váltásának parancsnoka, Cseklán István őrnagy és több kulcsbeosztású személy – támogató helyettes, egészségügyi központ parancsnok, híradó részlegvezető, CIMIC csoport parancsnok, pénzügyi referens – jelentettek. Szó volt a kontingens működését szabályozó okmányrendszerről, a szervezet felépítéséről, létszámarányairól, a felelősségi terület sajátosságairól és a napi feladatokról, a logisztikai biztosítás rendszeréről, az állomány egészségügyi állapotáról, a kapcsolattartás lehetőségeiről a családtagokkal, végrehajtott és tervezett CIMIC projektekről, a kontingens gazdálkodásának helyzetéről. Utolsóként a műveleti század parancsnoka, Virágos- Kis Sándor főhadnagy jelentett a század manőver zászlóalj felépítéséről, amelynek alárendeltségében a magyar század ellátja szolgálatát. A századparancsnok kitért a század szervezeti felépítésére és létszámadataira, összehasonlítva azokat a zászlóaljban szolgáló többi négy nemzet századaival.
Szót ejtett a századok felelősségi területeinek átalakításából adódó megváltozott feladatrendszerre. Jelentett a közelgő kiképzési rendezvényekről, a Koszovói Rendőrséggel és az EULEX-el végrehajtott közös járőrözések tapasztalatairól.

1595898317
 

A jelentéseket követően táborbejárás keretében ismerkedett meg a parancsnok a katonák elhelyezési körülményeivel, a tábor biztosította infrastrukturális feltételekkel. Ellátogatott az elhelyezési körletekbe, az egészségügyi központba és megnézte munkahelyül szolgáló irodakonténereket is.

Ezt követően udvariassági látogatást tett a Többnemzetiségű Harccsoport- Nyugat (Multinational Battle Group- West, MNBG-W) parancsnokánál, Vincenzo GRASSO ezredesnél. A rövid találkozó során GRASSO ezredes nagyrabecsülését és köszönetét fejezte ki a magyar katonák munkájáért, akik a harci kötelékből harccsoporttá történő átalakulást követően olyan felelősségről és felkészültségről tettek tanúbizonyságot, amely példaértékű lehet bármely nemzet részére.
A tartalmas nap zárásaként Ruszin alezredes a 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj állományából a misszióban jelenleg parancsnoki beosztásban szolgáló katonákkal egy informális találkozó keretében kapott képet az állományt foglalkoztató kérdésekről.

1595898317
 

Az utolsó napon, vasárnap kísérettel meglátogatta a Decan-i Monostort, amelynek őrzésére a magyar század is elkötelezett, amennyiben az olasz vezetés ezt a feladatot szabja meg. Délután állománygyűlésen találkozott a parancsnoksága alá tartozó zászlóalj katonáival, ahol köszönetét fejezte ki az állománynak a tisztes helytállásért, és elégedettségének adott hangot a katonák felkészültségét és feladatellátását illetően.