Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ahol csak másodpercek vannak dönteni

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Hatházi Tamás |  2024. július 29. 13:30

Idén először több tematikákban is szakmai kurzust hirdetett az MH Altiszti Akadémia honvéd tisztjelöltek részére, hogy a hallgatók bővíthessék a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatott tanulmányaik során megszerezett tudásukat és képességtárukat. Ilyen volt a Rögtönzött Robbanószerkezetek – Counter-Improvised Explosive Device – Elleni Védelem alaptanfolyam is, melyen elsősorban az alapismereteken volt a hangsúly, vagyis, hogy hogyan lehet a robbanószerkezeteket szakszerűen keresni, s megtalálásukkor hogyan kell azokra reagálni.

20240726_csobanka_gyak_HT-12

Ahogy azt Nagy Imre törzsőrmester, az MH Altiszti Akadémia kiképző altisztje is kiemeli, minden tanfolyamuk végén más mozzanatokból áll a zárógyakorlat, mivel minden alkalommal más felel a csapatukból a résztvevők tudását felmérő szcenáriók kidolgozásáért. Ő meglehetősen összetett és kihívást jelentő feladatsorral készült a honvéd tisztjelöltek második turnusának, ami egy veszélyes pont átvizsgálásával kezdődött. Ezt egy úgynevezett komplex támadás követte: egy rögtönzött robbanóeszköz (Improvised Explosive Device, IED) robbanása után tűz alá vették a BTR-80 harcjárművekkel közlekedő honvéd tisztjelölteket kézifegyverekkel, illetve egy páncéltörő rakétával. Az utolsó fázisban továbbra is lőttek rájuk, de közben megjelent a helyszínen egy autós öngyilkos merénylő is.

„A zárógyakorlatok során követjük a fokozatosság elvét, tehát az egyszerűbb eljárásoktól haladunk a bonyolultabb szcenáriókig. Minden egyes mozzanat után átbeszéljük a tapasztalatokat, ekkor nem csak az esetleges hibákat javítjuk ki, hanem kiemeljük a jó megoldásokat is. Sokszor a csapat eleje nem ugyanazt hallja és látja a történtekből, így a kiképzendők a beszámolók által kapnak egy összképet, illetve sokszor ilyenkor derül ki számukra, hogy mennyire fontos szerepe is van a kommunikációnak és az utasításoknak, hiszen ezekben a szituációkban leggyakrabban másodpercek alatt kell döntést hozni” – fogalmazott Nagy Imre törzsőrmester.

20240726_csobanka_gyak_HT-4

„Repülésirányítóként nagy valószínűséggel nem lesz szükségem kifejezetten erre a tudásra, viszont azt gondolom, hogy mindig jó bővíteni a szakmai ismereteinket. Kijelenthetem, hogy így is ez volt a legjobb gyakorlat, amin valaha részt vettem. Szerintem ez elsősorban annak köszönhető, hogy az oktatók minél életszerűbbé tették a helyzeteket, komplex feladatokat kaptunk, amire nehéz volt reagálni. Mivel az irányítást teljes mértékben a kijelölt parancsnokokra bízták, nagyon sokat fejlődtünk a gyakorlat alatt” – osztotta meg a tanfolyamon szerzett élményeit Füstös Julianna hallgató törzsőrmester.

„Számomra is nagyon sok pozitív élmény volt a tanfolyam. Katonai vezetői szakon tanulok és szeretnék a pályafutásom során legalább érintőlegesen foglalkozni a rögtönzött robbanószerkezetek elleni védelemmel, mert nagyon érdekel ez a terület” - fogalmazott Tábi Sebestyén hallgató őrmester. „Úgy vélem ez az egyik legnagyobb gyakorlati értékkel bíró tanfolyam, amin valaha részt vettem és biztos vagyok benne, hogy a jövőben kamatoztatni tudom azt a tudást, amit a hét folyamán szereztem” – tette hozzá.

„A tanfolyamot mindenki sikeresen teljesítette, jól reagáltak a váratlan helyzetekre is, bár én azt szoktam mondani, hogy a végén ez a gyakorlat nem annyira vizsga, mint inkább egy lecke, ami arra szolgál, hogy még többet tanulhassanak” – értékelte a zárógyakorlatot Nagy Imre törzsőrmester.