Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tartalékos katonai szolgálat kihívás, megbecsültség és erő

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2024. július 29. 12:30

„Június közepén indult „Szeretem, Megvédem!” hívószóval a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség tartalékos toborzókampánya, amelyre Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből is várjuk a jelentkezőket” – mondta dr. Drót László dandártábornok, a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokság parancsnoka az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred parancsnoki beosztás átadása-átvétele alkalmából Szolnokon.

w2024.07.26.3.tve pk valatas szolnok rt (13)

A dandártábornok az ünnepi állománygyűlésen köszönetet mondott az ezred eddigi szolgálatáért és a toborzókampány előkészületeiben való részvételéért, hiszen Szolnok is fontos helyszín volt a közösségi médiában is futó kisfilm forgatásakor.

„Mindenki látja a plakátokat, a különböző platformokon megjelent videóanyagokat. Az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred alapvetően Jász-Nagykun-Szolnok vármegye székhelyéről és környékéről pedig továbbra is várja a leendő tartalékosokat” – húzta alá az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága parancsnoka.

w2024.07.26.3.tve pk valatas szolnok rt (10)

Lukács Róbert alezredes, az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred leköszönő parancsnoka beszédében hangsúlyozta: az állomány fáradhatatlan és rendületlen hozzáállása az, ami egy parancsnok munkáját igazán támogatni tudja. „Mindez nagyban köszönhető Kovács Imre ezredes úrnak is, az ezred alapító parancsnokának, akinek meghatározó szerepe volt abban, hogy a tartalékos rendszer bekerült a társadalmi köztudatba” – tette hozzá. Lukács alezredes beszédében kiemelte: a tartalékos rendszer támogatását és a magyar társadalomban rejlő hazaszeretet felélesztését tartotta a legfontosabb feladatának. Az országos kampányban az eddigieknél még nagyobb figyelem övezi a területvédelmi alakulatokat, a toborzás sikerét pedig jól mutatja, hogy már közel kétezren érdeklődtek a tartalékos szolgálat iránt, közülük többszázan szerződést is kötöttek.

Az új parancsnok, Hraska Gábor alezredes köszönetet mondva elődjének úgy fogalmazott: Lukács alezredes, aki a későbbiekben parancsnokhelyettesként folytatja a munkáját, előremutató gondolkodásmódot teremtett és büszkék lehetnek a területvédelmi ezred eddigi eredményeire.

w2024.07.26.3.tve pk valatas szolnok rt (12)

„A tartalékos katonai szolgálat kihívás, megbecsültség és erő. A honvédelem nemzeti ügy, a katonák feladatainak végrehajtásához szükséges a társadalom és a közigazgatás támogatása, a tartalékos katonák pedig a Magyar Honvédség nagykövetei, hiszen kiemelkedő szerepet játszanak a Magyar Honvédség és a társadalom közötti kapcsolat építésében. ” – húzta alá az alezredes.

Dr. Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye főispánja a vármegye támogatásáról biztosította az alakulatot. A kormányhivatalnok beszédében arra is rávilágított, hogy bár hazánk a béke álláspontját képviseli a két és fél éve tartó orosz-ukrán háborúban, a tartalékos rendszer lehetőséget teremt arra, hogy minden eshetőségre felkészülve reagálókész legyen.