Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: modern csúcsragadozók, profi katonák

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: archív felvételek |  2024. július 29. 13:50

A haderőfejlesztésnek köszönhetően katonáink a legmodernebb eszközökkel szolgálják hazánkat. A harckocsizók napja kapcsán a Magyar Honvédség Leopardjainak képességeiről dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is nyilatkozik az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor július 30-án, kedden, 11:33-kor látható adásában, mely a nemzetközi hadgyakorlatok tapasztalatai és magyar sikerei mellett a Bálna Honvédelmi Központ kiállításának új elemeit is bemutatja.

202407_Szomód_Leopard_2A7HU_tesztlövészet_KL (1)

A magyar harckocsizók minden évben július 25-én, védőszentjük, Szent Kristóf vértanú napján ünneplik fegyvernemi napjukat. Az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz folyamatosan érkeznek a világszínvonalat jelentő Leopard 2A7HU harckocsik, legutóbb éppen egy hete érkezett újabb három példány Tatára.

„Igazából ez nem egy harckocsi, hanem egy acéllal körbevett számítógép” – mondja dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a Tatán szolgáló csúcstechnológiáról. A páncélosdandár katonái mellett a Leopardokat gyártó német cég vezérigazgatója is megszólal a műsorban.

Horváth Sándor alezredes, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár megbízott törzsfőnöke az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete keleti szárnyának megerősítése érdekében létrehozott magyar vezetésű zászlóalj harccsoportot mutatja be. A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport kapcsán kialakult együttműködés legfontosabb előnyei között a többnemzeti összekovácsolódást, valamint a tapasztalok átadását emelte ki.

Brave_Warrior_24_4

A NATO közelmúltban lezajlott Swift Response gyakorlata során a pápai MH 47. Bázisrepülőtérre több száz külföldi katona érkezett és indult onnan tovább egy romániai légi deszant műveletre. A gyakorlat külföldi résztvevői nagy elismeréssel nyilatkoznak a pápai alakulat állományának tevékenységéről, professzionalizmusáról.

Szabadulószoba, lézerharc és mászófal. A Bálna Honvédelmi Központ legújabb élményelemeit több nézőpontból – a történész, a múzeumpedagógus és látogató szemével – is végigkövethetjük. A kiállított tárgyak mellett a középiskolás korosztályt lebilincselő, tematikus előadásokkal, tárlatvezetésekkel várják, míg a kisebbek élő hagyományőrzés keretében ismerkedhetnek meg a magyar haderő múltjával, jelenével, immár a jövőbe is pillantva.

Ne feledjék! Minden kedd délelőtt, 11:33-kor „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” az M1-en!