Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ahol senki nem kíváncsi a rendfokozatra

Szöveg: G. P. |  2012. április 26. 14:00

Rohamlövész-felkészítést tartott az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hajdúhadházon április harmadik hetében. A felkészítés célja az volt, hogy a jelöltek megközelítő és reális képet kapjanak a rohamlövész-tanfolyamon velük szemben támasztott elvárásokról.

1595934922
A négy nap folyamán nagy hangsúlyt fektettek a jelöltek tájékozódási képességeinek javítására, a rajkötelékben történő mozgások elsajátítására, a taktikai fegyverkezelésre, az alapvető hegymászócsomók begyakorlására, az ellenséges tevékenységre történő reagálásra, valamint a lesállás végrehajtására folyamatos fizikális és pszichikai terhelés mellett. A legfontosabb szempont a csapatszellem kialakítása volt, hiszen a tanfolyamon a jelöltek − ha nem képesek csapatban gondolkodni és irányítani azt − nem tudják végrehajtani az adott feladatokat.

A rohamlövész-tanfolyamon senki sem lesz kíváncsi a jelölt rendfokozatára vagy beosztására. Ott a rátermettség lesz a meghatározó, amit nem lehet tanítani. Csak akkor derül ki, kiben rejlik az igazi parancsnok, ha egyenlő eséllyel indulnak a jelöltek, és egyenlő követelményeket támasztanak velük szemben. Így a fizikai felmérésen már kortól függetlenül és a rendfokozat nélkül futottak a Bocskai-dandár katonái.

A napi 5 óra alvás és a 20 perces étkezés, az állandó, szünet nélküli megterhelés mellett a folyamatosan bővülő tudásanyag csak azok számára elsajátítható, akik teljes odaadással és önfegyelemmel rendelkeznek. A tanfolyamon a közösséget fogják értékelni, nem az egyéni teljesítőképességet, ezért a felkészítésen is a parancsnoki munka volt meghatározó a kiválasztás szempontjából.

A rohamlövész-tanfolyamot korábban már sikeresen elvégzett mentorok, Galambos Péter hadnagy, Murvai András törzsőrmester és Sütő Zsolt törzsőrmester napi rendszerességgel vezettek állóképességi teszteket, tartottak éjszakába nyúló előadásokat és hajnalban kezdődő erőnlétfejlesztő tréningeket.

A felkészítés végére a 24 jelölt közül csupán 12 főt értékeltek megfelelőre, így ők képviselhetik a Bocskai-dandárt a Tatán megrendezendő tanfolyamon.

1595934922