Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ajándék F-16-osok a Fülöp-szigeteknek?

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. december 21. 10:28

A Fülöp-szigetek védelmi minisztériuma a napokban azzal a kéréssel fordult az Egyesült Államokhoz, hogy F-16-os vadászgépeket szeretnének, mégpedig ingyen, ajándékba – írja a Strategy Page.

Erre a lépesre azért szánták el magukat, mert a védelmi költségvetés nem teszi lehetővé új vadászgépek beszerzését. A minisztérium továbbá azt is közölte, hogy készek a gépek felújítási és modernizációs munkálatait kifizetni.

Információk szerint a Fülöp-szigetek 12 gép átadását kérte. Az ország légiereje jelenleg 12 darab OV-10 Broncot, 21 SF-260/F és 6 S211-est, valamint 20 darab MD-520-as helikoptert üzemeltet, az F-5-ös vadászgépeket már 2005-ben kivonták a hadrendből. Az új F-16-osokkal Fülöp- szigetek légiereje az ország vizeit, olajkútjait védelmezné.

Az Egyesült Államok Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynöksége, a DSCA – (Defense Security Cooperation Agency) egyelőre még nem értesítette a Kongresszust a kérelemről. Abban az esetben, ha a Kongresszus rábólint a kérésre, akkor a Fülöp-szigetek hasonló üzletet szeretne, mint amit Indonéziával kötött az USA. Mint arról már beszámoltunk, az Egyesült Államok ingyen és bérmentve ad át 24 darab használt, lekonzervált F-16-ost, azonban Indonéziának kell majd kifizetni a javításokat és modernizációs munkák költségeit.