Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akár hat atomfegyvere is lehet Észak-Koreának

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 11. 8:28

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter közölte: Észak-Korea akár hat atomfegyverrel is rendelkezhet már. “Tudjuk, hogy Észak-Korea atomfegyvereinek száma egy és hat között mozog” – jelentette ki az amerikai külügyminiszter szombati AFP-jelentés szerint a Kentucky állambeli Louisville egyetemén tartott beszédében.

Clinton Észak-Koreát és Iránt olyan államként említette, amelyek “atomfegyver birtoklására törekedtek, és ma is ezt teszik".

Azért hangsúlyozzuk annyira az ezen országok ellen irányuló erőfeszítéseinket, hogy megpróbáljuk mentessé tenni az atomfegyverektől a Koreai-félszigetet és megakadályozni Iránt abban, hogy atomfegyverre tegyen szert – tette hozzá Clinton.

Az Obama-kormányzat kedden ismertetett új doktrínája értelmében az Egyesült Államok kötelezni fogja magát arra, hogy nem vet be atomfegyvert nem atomhatalom országgal szemben, ha az betartja az atomsorompó-szerződést vagy az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásával kapcsolatos vállalásait. A vállalás Észak-Koreára és Iránra nem vonatkozik.

A phenjani vezetés pénteken határozottan bírálta az Egyesült Államok nukleáris politikáját és megígérte: tovább növeli atomfegyverkészletét.

Észak-Korea 2003-ban felmondta az atomsorompó-szerződést, s azóta több kísérleti atomrobbantást hajtott végre.

Címkékrobbantás