Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akik sosem tévedhetnek

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. március 27. 19:30

Februárban kezdődött és nyár elejéig tart a C-17-es program részeként a Pápai Bázisrepülőtéren szolgálatot teljesítő tűzoltó-katonák kiképzése. A felkészítést a Pápai Városi Tűzoltóság eszközeinek bevonásával folytatják. Fülöp Gyula tűzoltó őrnaggyal, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Mentésszervezési Osztály vezetőjével beszélgettünk.

Milyen tematika alapján állították össze a katonák felkészítését? 

A felkészítésre történő felkérést a megyei igazgatóságon a kezdettől fogva komolyan vettük. Egy olyan feladatra vállalkoztunk, ami ebben a szakmában nagy kihívás. A tanfolyamon résztvevő katonákat meg kell tanítani a tűzoltás minden fortélyára, ugyanakkor a repülőtéri kiszolgálás speciális feladat, ami plusz ismeretek elsajátítását követeli meg. A képzés ezért több részből áll. Első lépcsőben, az általános elméleti ismeretek keretében a mentő tűzvédelmi tudnivalókat sajátítják el a katonák, majd ezt követi a gyakorlati képzés. A speciális felkészítés az első rész befejezését követő záró vizsgák után következhet. A tanmenet kötött, az OKJ által előírt tematikát tartalmazza, ezért aki a záróvizsgát sikeresen teljesíti, az a civil élet bármelyik területén hasznosítható tűzoltói szakmát kap. Ez egy alap, de innen van lehetőség a további fejlődésre tanulással, és a váltásparancsnoki beosztás eléréséhez is megnyílik az út. A jelenlegi felkészítés időtartama négy hónap, ez idő alatt 630 órában kapnak elméleti és gyakorlati felkészítést a katonák.

1595885423
Az elméleti felkészítés milyen témaköröket foglal magába?

Minden olyan területtel foglalkozunk, ami érintheti a tűzvédelemmel kapcsolatos kérdéseket. Az éles mentési feladatokban részvevőknek nem szabad tévedniük, mert itt nincs másik lehetőség, és ha valaki rosszul dönt, az emberi életek elvesztéséhez vagy milliós károkhoz vezethet. Ezért nagyon kell ismerni az égéselméletet és az ehhez kapcsolódó oltóanyag ismeretet. A tűz jellegénél és intenzitásánál el kell tudni döntenie a tűzoltónak, hogy melyek a legmegfelelőbb tűzoltó eszközök, oltóanyagok és tűzoltási eljárások. Ismerni kell még a tűzoltás műszaki lehetőségeit, de otthon kell lenni a szerelési, mentési gyakorlatokban is. A mentési feladatokhoz nélkülözhetetlen a védőeszközök ismerete és helyes használata, valamint a kisgépek gyakorlati alkalmazása. E kategóriába tartoznak a vágó-, feszítő- és darabolóeszközök, amelyek sok esetben nélkülözhetetlenek a sérültek kiszabadításához. És ha már kiszabadítottuk a sérülteket, ismerni kell az elsősegélynyújtás alapvető fogásait, valamint a szakemberek helyszínre történő kiérkezéséig a helyzetet pszichésen is tudni kell kezelni.

Eltelt több mint egy hónap. Hol tartanak a tananyagban és milyen tapasztalataik vannak?

Az összevont általános elméleti képzés jelentős része már lement, és a jövő héten kezdődnek a kicsit változatosabb gyakorlati foglalkozások, elsőként a kisgépkezelések. A tanfolyamon résztvevőkben a kezdettől fogva megpróbáltuk tudatosítani, hogy az ismeretek elsajátítása nélkülözhetetlen a felelős döntések meghozatalához, ezért alapvető követelmény, hogy mindenkinek tudnia kell mindent. Ezt pedig csak akkor érhetjük el, ha a számonkérés folyamatos, ezért feleltetéssel és a témák lezárását követő tesztek, dolgozatok írásával igyekszünk ösztönözni a résztvevőket a tanulásra. A tanfolyam kezdetén elmondtuk azt is, hogy a zárásnál a vizsgáztatást a budapesti Katasztrófa Oktatási Központ szakemberei fogják végrehajtani és mi a vizsgán csak megfigyelők leszünk. De ezt megelőzően egy úgynevezett modul vizsgát fogunk itt a helyszínen tartani, ahol eldönthetjük, hogy kiket engedünk az utolsó, a központi záróvizsgára.

1595885423
 

Az oktatás gyakorlati része milyen feladatokból áll?

Ez is nagyon összetett: alapvetően azokat a dolgokat gyakorolják a katonák, amelyek a tűzhöz való kivonuláskor, valamint más feladatok végrehajtásánál jöhetnek elő. A katonák a gyakorlatok során többféle tűzoltást hajtanak végre, többek között a legnehezebbel, a zárt helységben történő oltással is találkoznak. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján füstlabirintus gyakorlatot is tartunk. Természetesen mindenki számára fontos, hogy a mentés során kezelni tudja a kisgépeket, de nagyon speciális feladat az ön és mások mentésének, valamint a tériszony leküzdésének a gyakorlása.

1595885424
A tűzoltó katonák speciális képzéséről Csutorás Gábor nyugállományú alezredestől kértünk rövid tájékoztatást. “A konkrét feladatra történő felkészítést, a vizsgákat követően egy hét időtartamban tervezzük. Ezt amerikai szakemberek vezetik majd és a tanfolyam résztvevői a C-17 tűzbiztonsági előírásaival és az esetleges katasztrófa helyzetek megoldásával a gyakorlatban fognak találkozni. Ezen kívül Szolnokon speciális repülőtéri felkészítést is végrehajtunk, ahol a már meglévő tapasztalatok alapján, típusra menően ismerkedhetnek meg a katonák a szakfeladataikkal."

Közben akik végeztek a meglepetésszerűen megíratott bemutató teszttel, az épület előtt álló tűzoltó gépkocsival ismerkedtek. Az udvarias érdeklődés csak egy darabig tartott, majd megfogalmazásra kerültek az őszinte, „diákokra jellemző" kérdések. Hány szivattyú típust kell ismerni? Mit tartalmaznak a vizsgakérdések? Hány kérdés van a vizsgán? Hogy lehet ezekre felkészülni? A programvezető megnyugtatta a jelenlévőket, hogy a kiosztásra került jegyzet minden vizsgakérdésre választ ad, igaz, ennek megfelelően az anyagot tartalmazó könyv egy kicsit vastagra sikerült. Ez a válasz láthatóan nem nyugtatta meg a kérdezőket.

Fülöp őrnagy újra hangsúlyozta, hogy ez a szakma egy nagyon összetett tudást követel. Az egyik katona erre egy halk megjegyzést tett: „Úgy gondolom, ez nem szakma, ez hivatás!"