Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tradíció és profizmus zenében is

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. március 28. 7:07

Horváth Charlie népszerű dalának fúvós zenei feldolgozására tartott bemutatót Kaposváron a hazai zenekar, és nemcsak zenében, de együttmozgásban is figyelemreméltó teljesítményt nyújtottak. A zenekari találkozón öt fúvószenekar vett részt, a szép tavaszi napsütésben sokan kisérték figyelemmel a látványos produkciókat.

Kaposvár főterére már a délelőtti órákban kitelepült a helyi toborzó iroda és felállították a repülőgép szimulátorsátrát, ami nagy sikert aratott a kaposvári fiatalok körében. Amikor a nagytemplom harangja elütötte a hármat, indulókat játszva, sorban vonultak be a katonazenekarok a Kossuth szobor előtti térre. A rendezvényre eljött a Budapest Helyőrség, a Székesfehérvár Helyőrség, a Tata Helyőrség, a Kaposvár Helyőrség, valamint a Vám- és Pénzügyőrség zenekara. A látványos bevonulást követően a városháza erkélyéről a harsonások adtak jelt a rendezvény megkezdésére.

1595885424
A rendezvényt Dr. József Péter szakállamtitkár nyitotta meg. Bevezetőjében kiemelte, hogy az elmúlt évek jelmondata a „Tradíció és professzionalizmus" volt, ami hadseregben mára már megvalósult, befejeződött a haderőreform, ezzel gyökeresen megváltozott a honvédség szerkezete és vezetése. Az idei évben a professzionizmusra tették a hangsúlyt, ez kell, hogy jellemezze hadseregünket, és ezt a téren lévő katonazenészek nagyon látványosan képviselik is. A honvédség napjainkban minden lehetőséget megragad arra, hogy megmutassa a civil szférának, milyen munkát végeznek katonáink a laktanyákban. A honvédelmi tárca 2009-ben a toborzásra helyezte a hangsúlyt, és most is vannak lehetőségek a honvédségen belüli elhelyezkedésre. Elmondta, hogy a katonai szakma nem csak hivatás, hanem egyben kaland is. A missziós szerepvállalás napjainkra a honvédség egyik fő feladatává vált, és oda csak a legjobbak tudnak eljutni. A honvédség a mai életre neveli a hozzá jelentkezőket, de e mellett megköveteli a hagyományos rendet és fegyelmet is. Nagyon jó, hogy ennek a látványos rendezvénynek már évek óta egy ilyen nagy múltú katonaváros ad helyszint. A zenekarok jó együttműködésének példáját láthatjuk itt a téren és ez az együttműködés mára már nem csak a katonazenében van meg közöttük, hanem a zenei műfaj minden területén.

A katonai zene 720 évvel ezelőtt Görögország területén született, szultáni parancsra. Azóta elválaszthatatlan része lett a katonaságnak, a katonai életnek és a napjainkig nagyon nagy fejlődésen ment keresztül. Nálunk Mária Terézia idejében alakultak meg az első katonazenekarok, melyek ott voltak a katonai táborokban és a harctereken egyaránt. A toborzások alkalmával is gyakran szólalt meg a katonazene, segítve ezzel a toborzók munkáját.

Szita Károly polgármester a város vezetése nevében köszöntötte a résztvevőket és kiemelte, hogy 18 éve rendezik meg Kaposváron a Tavaszi Fesztivált, amelynek mindig az egyik fő produkciója volt a katonazenekarok bemutatója. Emlékszik olyan évre, amikor itt a főtéren még hó volt, de akkor is sokan eljöttek, hogy megnézzék a katonazenekarok fellépését. Ez a rendezvény mindig méltó nyitánya volt a fesztiválok történetének.

1595885424
 

Ezt követően a zenekarok a téren, egyenként mutatkoztak be a megjelent érdeklődők előtt. Produkcióik mozgásanyagban látványosak, a zenei műfajt tekintve nagyon sokrétűek voltak, és ezt a feltűnően sok gyerekből álló közönség tapssal díjazta. Külön figyelem irányult a Vám- és Pénzügyőrség zenekarára, akik a műsorvezetőtől a legrégebbi zenekar jelzőt kapták meg, mivel alapításuk 1947-re vezethető vissza. A felvezetésben elhangzott, hogy a zenei életben a magyar kultúra nagyköveteként tartják őket számon, mert szinte nincs olyan európai ország, ahol az elmúlt évtizedekben meg nem fordultak volna. Évente több mint száz fellépésük van. Európának 2002-ben Brüsszel főterén mutatkoztak be  és itt játszották először a nemzetközi vámos indulót, ami mára a nemzetközi szervezet hivatalos indulója lett.

Utoljára a hazai együttes lépett fel és aratott nagy sikert sok mozgással járó produkciójával. A bemutatók sorát a Magyar Királyi Hadsereg Szolnok 9. zászlóaljának hagyományőrzői zárták, akik a korhű ruháikban a honvédek kiképzésének mozzanatait elevenítették fel.

A több mint két órás műsor végén a zenekarok a téren közösen, klasszikus zenekari műveket adtak elő.

1595885425
1595885425
1595885425
1595885425
1595885425
1595885425
1595885426
1595885426

Fotók: Tóth László