Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akire minden Honvédos büszke

Szöveg: Jászi Zoltán |  2007. november 28. 13:41

Ha van sportoló, akire büszke lehet a Honvéd, és büszkék lehetnek a honvédek, az egészen biztosan Nagy Tímea. Annál is inkább, mert a klub kétszeres olimpiai bajnoka a napokban kapta meg a Nemzetközi Vívó Szövetség madridi kongresszusán a legmagasabb kitüntetést, ami járhat annak, aki pengét forgat. Az elismerést a nemzetközi szervezet elnöke, Rene Roch nyújtotta át Titinek.

Titi telefonja nincs meg, ezért a férjét, a népszerű újságírót, Varga Sándort hívom. Itt ül mellettem a kocsiban, mondja, de ne most beszélgessetek, mert éppen vezet, én meg szeretnék még sokáig élni. Titi azonban, amikor meghallja, hogy a honvedelem.hu újságírója keresi, magához veszi párja telefonját.

-Szia! Inkább most beszéljünk, mert legalább egyhelyben ülök, és nem kell a gyerkőcök után szaladgálnom. – merthogy, ha valaki nem tudná, Nagy Tímeának a családja mindennél előbbre való.

Emlékszem egy találkozásunkra. Jászfényszarun, az ottani televízió gyártó cég meghívta Sidney olimpiai bajnokait, no meg a sajtót egy fogadásra. Mindenki jókedvű volt, ő is. Beszélgettünk mindenről. Olimpiai, hobbi, család… No ez volt az a pont, ahol Titi szeme elfátyolosodott. Hiányzik a gyerek, nagyon rossz nélküle, inkább beszéljünk másról – kérte. Nem tagadom, meglepődtem. Ma már tudom, hogy a sikereihez is a családjából meríti az erejét. Szerencsére most nagyon vidám, és szinte kérdés nélkül is sorolja.

-Meglepett, hogy én kaptam meg ezt az elismerést. Annál is inkább, mert eddig csak egy magyarnak, a szintén kétszeres olimpiai bajnok Elek Ilonának adták át.

-Õ ugye 1936-ban, és 48-ban lett bajnok. Ismerted őt?

-Nem, de most viszont minden nap látom. A nagyméretű fotója ugyanis ott lóg a szobám falán.

-Általában ott családi képek szoktak lenni.

-Igen, de ez különleges kép. Móna Istvántól, a hajdani kiváló öttusázótól kaptam. Azt mondta: ha nagyon nincs kedvem edzeni, és borzasztóan el vagyok csüggedve, mindig nézzek rá, és mondjam hangosan: neki is sikerült!

-Segít?

-Mindenképpen motivál, bár kétségtelen, hogy időnként nem nézek rá vissza túl kedvesen.

Hagyjuk egy kicsit autót vezetni most Titit, és kérdezzük Gulyás Lászót, a Telesport kommentátorát róla. Õ igazán sokat tudhat Tímeáról, hiszen mindkét olimpiai bajnoki aranyát ő közvetítette.

-Timi zseniális versenyző. Van olyan, amit biztosan ő tud a legj

1595871214
obban a világon. Ez pedig a formaidőzítés. Ma már a vívás az olimpiákon egy nap. Vagyis reggel nyolckor kis túlzással még mindenki reménykedhet. Különösen azok, akik úgy dolgoztak, hogy azon az egyetlen napon hozzák tudásuk legjavát. Õ pedig ilyen. Ezért tudott kétszer is egyéniben nyerni.


-A Nemzetközi Vívó Szövetség, gondolom, nem ezt ismerte most el. Hiszen akkor például Poznyakovnak kellett volna kapnia a kitüntetés, merthogy ő még Nagy Tímeánál is eredményesebb.

-Lehet. De az viszont biztos, hogy Titi nem csupán kiváló sportoló, hanem nagyszerű személyiség is. Például sosem hisztizik. Ha kell, a vereséget is emelt fővel tudja viselni. Erre pedig kevesen képesek. Ráadásul szorgalmas. A páston, és azon kívül egyaránt. Tűnhet akár szólamnak is, de nem az: példamutatóan neveli a gyerekeit, és bánik a családjával, amellett, hogy Kulcsár edző szavait is nagyon komolyan veszi. Ha kell, annyit edz, amint egy kezdő, holott már kétszeres olimpiai bajnok.

Timit mindenki szereti.

A Honvédnak és az egész honvédségnek elismerést jelent, hogy idén jelölték a sport kategóriában a Prima Primissima díjra. Nem akárki az ellenfele, Egerszegi Krisztina.

S, most vissza a kocsiba. Tímea ezen a napon is sokat edzett, mintha hallotta volna Gulyás dícséretét.

-Éppen futni voltam. Nem igazán esett jól. Kissé elszoktam ettől mostanság, úgyhogy olyan érzésem volt, mintha egy új sportágba kóstoltam volna bele.

-Mindez az olimpiai kvalifikáció miatt?

-Igen is, meg nem is. Igazából nem állok jól. Jelenleg a negyvenedik hely körül jegyeznek a világranglistán, és az első tizenegy jut ki. Nagyon nagyot kell vívnom a márciusig hátralévő időszakban, hogy ott lehessek Pekingben.

-Ha valakinek akkora szíve van, mint Nagy Tímeának, akár nem is reménytelen a dolog.

-Ha az lenne nem csinálnám. De nehéz lesz az biztos. Januártól és március között lesz még néhány kvalifikációs verseny. Ezek közül legalább egyet meg kell nyernem, és kettő-hármon pedig érmet kell szereznem. Annak örülök, hogy mindez már a jövő év feladata lesz. Közeleg a karácsony, és ez most a fontosabb.

-Hogyan készülődtök?

-Három gyerekem van. 9, 5 és két és fél évesek. A nag

1595871215
yobb már sejti, hogy a lakás feldíszítésében én is besegítek az angyaloknak. (Amint Titi a gyerekeiről kezd beszélni, még a telefonon keresztül is érezhető, hogy mosolyog. Õ tényleg szerelmes a lurkóiba. Talán nem véletlenül.) A kicsik mindig küldenek valami ajándékot már már novemberben is az angyalkáknak, azok meg cserébe játékokkal, ezzel-azzal kedveskednek nekik.

-Jól gondolom, hogy az olimpiai felkészülés nem lehetne teljes a család nélkül?

-Bizony. Fura lehet ilyet mondani, de nekem többet segít, ha otthon minden rendben van, mintha tökéletes a kondícióm. A párom, és a gyerekek az én hátországom. Meg persze egy kicsit a kondi, és edzőtermem is.

-Három gyerek, három olimpia arany?

-Jövőre megadom a választ.