Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akit a nép választott

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. február 2. 10:03

Baráti bemutatkozó látogatásra érkezett az MH Tartományi Újjáépítési Csoport táborába Abdul Habduljahar Haqhbeen, a 15 nappal ezelőtt Baghlan tartomány élére kinevezett új kormányzó. Rózsa Tibor ezredes, kontingensparancsnok a hagyományos tea elfogyasztása közben tájékoztatást adott a végrehajtott és a folyamatban lévő fejlesztésekről.

A megbeszélés végén, a kormányzó zsúfolt programja ellenére interjút adott nekem.

Mivel foglalkozott, mielőtt kormányzó lett? Miért éppen Önre esett a választás?

Kunduzban dolgoztam a Pénzügyi- és Adó Hivatalban, mint hivatalvezető. Már évek óta foglalkoztatott, hogy szeretnék többet tenni a tartományért, hiszen itt születtem. Tervezgettem és álmodoztam, hogy kormányzó szeretnék lenni. Azt hiszem a kiválasztásomban sokat számított, hogy Gazdasági Egyetemet végeztem és éveken keresztül keményen, szorgalmasan dolgoztam, valamint tudják rólam ambiciózus, energikus ember vagyok.

Kik és hogyan támogatták a kinevezésekor?

Egy ilyen magas szintű kinevezéskor az emberek akarata a döntő, amelyet a tartomány Shura vezetője, valamint idősek tanácsa tolmácsolt Hamid Karzai elnöknek. Az Õ javaslataik alapján lettem kiválasztva négy jelölt közül. Véleményem szerint azért élvezem az emberek bizalmát, mert ahogy mondtam, ebből a tartományból, Jelga járásból származom, közülük való vagyok.

Melyek egy kormányzó feladatai? Milyen jövőben tervei és célkitűzései vannak?

Nincs meghatározott feladatlista. Azonban vannak magammal szembeni elvárásaim, ezek egyike, hogy erősödjön a biztonság a tartományban, hiszen ez az egyik alapfeltétele a fejlődésnek. Fontosnak tartom a nemzetiségek közötti békét és együttműködést. Jó kapcsolatot szeretnék kialakítani a tartományban tevékenykedő nemzetközi segélyszervezettekkel, nagy szükség van a segítségükre. Próbálok erős kézzel és határozottan kormányozni. Továbbá kialakítani egy olyan hivatalt, ahová mindenki bátran bekopogtathat és elmondhatja, hogy mi a problémája. Mellettem nincs több fős tanácsadói csoport. Döntéseim meghozatalában a helyi Shura vezető és a rendőrfőnök állnak a segítségemre. Hiszem, hogy a hibákból sokat lehet tanulni. Ezért próbálok odafigyelni és nem elkövetni ugyanazokat a hibákat, amelyek elődeim leváltásához vezettek. Kinevezésemkor, megígértem az embereknek, hogy szorgalmas kormányzójuk leszek, aki mindenkit egyenlően szolgál majd.

Végezetül szeretném elmondani, szükségünk van az Önök hatékony segítségére, bár tudom, a PRT már eddig is nagyon sokat tett a tartomány felvirágoztatásáért. Remélem, a jövőben a bizalom és a szoros együttműködés jellemzi majd a kapcsolatunkat.