Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

F16-osok biztosítják a Super Bowl döntőt

Szöveg: JETfly |  2008. február 1. 12:12

Az arizonai Davis-Monthan légibázison állomásozó 162. Vadászrepülő-ezred F-16-osai fogják biztosítani a február 3-án megrendezésre kerülő Super Bowl döntő légterét.

Megtisztelő és egyben felelősségteljes feladat a több mint 70 000 fős, Glendale-ben álló stadion védelme, hiszen a terrorizmus ellen világméretű hadjáratba kezdő amerikaiak ilyen jellegű tömegrendezvényei hatványozottan ki vannak téve az ártó szándékú elemeknek. – Nekünk van a világon a legjobb munkánk – jelentette ki Moon Milham parancsnok –, hiszen a saját hazánkat, a közvetlen környezetünket és életterünket védelmezhetjük, a világ egyik legjobb vadászgépének a pilótafülkéjében ülve.

A harci gépek már a döntő előtt lezárják a stadion és az egész város légterét, a sportesemény ideje alatt pedig úgy fognak manőverezni, hogy már puszta jelenlétükkel is tudatosítsák mindenkiben, hogy ők a légtér kizárólagos urai. Mindenkinek látnia kell, hogy az F-16-osok jelen vannak, és ha bármi történik, azonnal beavatkoznak.

A 2001. szeptember 11-ei nagy erejű terrortámadások óta fokozott légvédelmi készültség van érvényben az Egyesült Államokban, ráadásul az ilyen nagy tömegeket vonzó események idején még szigorúbb intézkedéseket vezetnek be.

A stadionok lelátóin összezsúfolódott több tízezres tömeg a terroristák számára kiemelt célpont lehet, ráadásul az eseményt a média kiemelt érdeklődése is övezi, így egy esetleges támadás azonnal világméretű „látványosság" lenne. Éppen ezért a szigorú földi biztonsági ellenőrzés mellett szükség van a légtér védelmére is, hiszen egy robbanóanyagokkal megrakott kisgép is borzalmas pusztítást tudna véghezvinni.

Kétség sem fér hozzá, hogy a Super Bowl döntő ideje alatt a légtérben járőröző F-16-os vadászgépek mindent el fognak követni annak érdekében, hogy megakadályozzanak egy, a stadion ellen a levegőből érkező támadást.