Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Házelnöki dicséret a Zrínyi-egyetemnek

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2008. február 1. 11:56

344 évvel ezelőtt, pontosabban 1664. február másodikán, a költő és hadvezér Zrínyi Miklós vezette sereg felgyújtotta a török haderő felvonulását és utánpótlását biztosító, eszéki Dráva-hidat. A hadművelet január 30-án kezdődött – miként a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem napjához kapcsolódó ünnepségsorozat is.

A dicső haditett napján hagyományosan megemlékezést tartanak az egyetemen. Idén a díszvendég dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke volt, akit katonai tiszteletadással fogadtak a Hungária körúti bázison.

A házelnök, többek között dr. Szeredi Péter, a HM kabinetfőnöke, illetve prof. dr. Szabó János rektorral együtt, koszorút helyezett el Zrínyi Miklós mellszobránál, majd köszöntőjében méltatta az egyetem tevékenységét.

Dr. Szili Katalin szerint az intézmény a katonai és a civil képzésben egyaránt jól teljesít. Hallhattuk: a XXI. században a biztonság, a tudás és a képzettség meghatározó.

– Azért is fontos a tisztek megfelelő képzése, mert a missziókban a megszerzett tudásnak köszönhetően tudnak ilyen remekül helytállni. Ma Magyarország számára a legjobb kitörési pont a tudás elmélyítése, szélesítése. Ezt a tudást az egyetemeken lehet megszerezni, ezek sorában pedig különleges helyet foglal el a Zrínyi – fogalmazott a házelnök.

Az intézményben folyó magas színvonalú munka elismeréseként, dr. Szili Katalin parlamenti ezüstérmét adott át az egyetem rektorának.

Zrínyi Miklós haditetteire emlékezve, dr. Négyesi Lajos alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) osztályvezetője emlékeztetett arra: az egyetem és a mú

1595872829
zeum kutatói 2005-ben, a Mura partján megtalálták Új-Zrínyivár romjainak maradványait. A várat akkoriban Montecucoli császári hadvezér nemes egyszerűséggel csak „birkaakolnak" bélyegezte, mivel ugyan a korban a legmodernebb eljárásokat és hadászati ismeretek alkalmazásával készült, csakhogy Zrínyi a saját céljainak megfelelően használta fel a tudást. Az alezredes emlékeztetett arra: akkoriban Zrínyi Miklósnak lett igaza, mivel 1664-ben 40.000 fős török sereg ostromával szemben képes volt három héten keresztül megvédeni várát.

Ebből mindjárt adódik is a mai egyetemisták számára leszűrhető tanulság: az ismereteket meg kell szerezni, de nem szabad ezeket gondolkodás nélkül, szolgai módon alkalmazni. – zárta gondolatait a hadtudós.
Az egyetem napja alkalmából átadott elismerések közül idén a Zrínyi – díjat ketten kapták meg: egyfelől dr. Holló József Ferenc nyugállományú altábornagy, a HM HIM főigazgatója és dr. Padányi József mérnök – ezredes, az egyetem intézményfejlesztési programvezetője.

Az ünnepség kulturális műsorral zárult.

Fotó: Galovtsik Gábor