Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aknagránát a folyómederben

Szöveg: D.Á. |  2010. november 9. 5:58

A 44. héten, azaz november 1. és november 7. között 39 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 18 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Szalai Attila zászlós, az alakulat felderítő tűzszerésze a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1918 bejelentést kaptak.

November 3-án Nagyveleg községben, a Füzes utcában csatornamunkálatok közben került elő 15 darab 7,5 centiméteres repeszlőszer, melyet a nyilatkozó Szalai zászlós szállított a központi gyűjtőbe. Ugyanezen a napon Gerencsér Imre törzsőrmester járt el Gyálban, az Újvilág utca végén, ahol szennyvízcsatorna-építési tevékenység közepette fordult ki a földből egy 88 milliméteres német légvédelmi repeszgránát. Utóbbit a helyszínen meg kellett semmisíteni.

November 4-én Dunaföldváron, a 6-os számú főút mentén, egy ipari park építése során végzett földmunkák alkalmával találtak egy darab 36 mintájú, 8 centiméteres repeszaknagránátot, melyet Kiss Henrik törzsőrmester megsemmisített. Szintén November 4-én Zsámbok és Vácszentlászló között, külterületen került elő egy darab AO 2,5-ös bomba. Ezt Hadházi Sándor zászlós semmisítette meg.
November 6-án Nagykálló és Nyíregyháza vonzáskörzetében, közműépítés alkalmával találtak egy darab 50 milliméteres repeszaknagránátot. Ezt a robbanószerkezetet szintén Kiss Henrik törzsőrmester semmisítette meg.

November 7-én Dunaújvárosban, a Dunaferr kikötőjének bejáratánál került elő egy 120 milliméteres szovjet aknagránát: utóbbit egy kotróhajó találta a folyómeder kotrása közben. A veszélyes robbanószerkezetet Kelemen Ferenc törzsőrmester szállította a központi gyűjtőbe.