Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alain Juppé: A NATO nem tölti be eléggé a szerepét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 12. 18:31

A NATO Líbiában nem tölti be eléggé azt a szerepét, hogy semlegesítse Moammer Kadhafi erőinek a nehézfegyvereit, és megvédje a polgári lakosságot – jelentette ki április 12-én, kedden Alain Juppé, a francia diplomácia vezetője.

„A NATO-nak teljes mértékben vállalnia kell szerepét. Át akarta venni a hadműveletek irányítását, és mi elfogadtuk ezt – mondta a miniszter a France Info rádióban. – Akkor most be kell töltenie szerepét, vagyis meg kell akadályoznia, hogy Kadhafi továbbra is nehézfegyverekkel lője a lakosságot."

A NATO „semmisítse meg a nehézfegyvereket, amelyek ma Miszráta városát lövik".

Arra a riporteri kérdésre, hogy most nem így áll-e a helyzet, Juppé úgy válaszolt, hogy „nem eléggé", s „ezt elmondjuk ma Luxemburgban is", az EU-külügyminiszterek tanácskozásán, „majd pedig csütörtökön és pénteken az Észak-atlanti Tanács előtt" Berlinben, ahol szintén a tagországok külügyminiszterei találkoznak.

„Másodszor: nagy erőfeszítést kell tenni a humanitárius segítség érdekében. Az Európai Uniónak, amely nem akarta elkötelezni magát a hadműveletben való részvétel mellett, abszolút prioritássá kell tennie a (civil) lakosság megsegítését." Végül pedig „be kell indítani egy politikai folyamatot" azért, hogy vége legyen a háborúnak – vélekedett Juppé, megjegyezve, hogy ez lesz a témája szerdán a Líbia ügyével foglalkozó összekötő csoport második, dohai találkozójának, amelyen ő is részt vesz.

„Megpróbáljuk előmozdítani a nemzeti párbeszédet a (keleti országrészt jelenleg uraló) Átmeneti Nemzeti Tanács (…), a líbiai civil társadalom hatóságai és azok között, akik Tripoliban kezdenek már úgy gondolkodni, hogy Kadhafinak nincs igazán jövője" – mondta végezetül a francia külügyminiszter a rádióban.