Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aláírásgyűjtés a radarállomás ellen

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. január 9. 19:38

Már több mint százötvenezer ember írta alá az amerikai radarállomás csehországi felépítését ellenző petíciót – közölték szerdán Prágában a petíció szervezői.

“Az aláírásgyűjtést és a tiltakozó akciók szervezését folytatni fogjuk" – mondta sajtóértekezleten Prágában Milan Krajca, a petíció főszervezője. Krajca bejelentette: a radarállomás cseh ellenzői a jövőben egyeztetni kívánják néhány akciójukat a lengyelekkel, akik viszont a Lengyelországba tervezett amerikai rakétatámaszpont ellen tiltakoznak.

Az amerikai radarállomás elleni hangulat erősödését jelzi az is, hogy a legújabb országos felmérés szerint a terveket a megkérdezettek 70 százaléka ellenzi, ami hat százalékkal több, mint szeptemberben. A radarállomás létrehozását a megkérdezettek egynegyede támogatja.

Washington és Prága tárgyalásai egy amerikai radarállomás telepítéséről Csehországba májusban kezdődtek, s várhatóan csak az idén tavasszal fejeződnek be. Az Egyesült Államok ugyanakkor a lengyel kormánytól azt kérte, hogy engedélyezze egy amerikai rakétatámaszpont létrehozását Lengyelországban. Mindkét katonai berendezés az amerikai légvédelmi pajzs európai része lenne.

Címkékradarrakéta