Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alakulatfutás és parancsnokváltás Veszprémben

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kormány Gábor |  2022. október 3. 21:17

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy vezetésével alakulatfutáson vettek részt az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ (MH LMVIK) katonái, október 3-án, hétfőn. A futást követően csapatzászló átadás-átvételi ünnepséget rendeztek, amelyen Bardon Tamás ezredest, az alakulat új parancsnokát köszöntötték.

005

A dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka által vezetett alakulatfutáson Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa is részt vett. A csapatzászló átadás-átvételi ünnepségen - Bardon Tamás ezredest, az alakulat új parancsnokát köszöntve - a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta: érzelemmentesen nem lehet sem átadni, sem átvenni a zászlót.

018

„Jó kézből, jó kézbe kerül az alakulat. Sokszor elmondjuk, hogy egy család vagyunk, nálunk, katonáknál, más az összetartás, én hiszem azt, hogy így van. A váltásra azért van szükség, mert miniszter úr feladatul szabta, hogy fel kell gyorsítani a haderőfejlesztést. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy minden haderőnemnek lesz saját parancsnoksága. Az elköszönő parancsnok, Berec Zoltán dandártábornok pedig az Összhaderőnemi Műveleti Központ parancsnokhelyettese lesz” – fogalmazott dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy.

A Magyar Honvédség parancsnoka hozzátette: négy év parancsnoki szolgálatával Berec Zoltán dandártábornok bizonyította, hogy a műveleti központban is megállja majd a helyét. Hozzátette: Bardon Tamás ezredes parancsnok-helyettesi beosztásában kiválóan teljesített, jobb embert nála nem találtak volna a feladatra, ezért nevezték ki az MH LMVIK új parancsnokává.

015

Berec Zoltán dandártábornok, az alakulat elköszönő parancsnoka hangsúlyozta: ez az a nap, amit igazán egyetlen parancsnok sem vár.

„Parancsnoknak lenni, egy alakulatot vezetni, szakmailag felkészíteni, a kollégák dolgaival foglalkozni az egyik legszebb feladat, amit a honvédség egy tisztre bízhat. Nekem ez négy éven át megadatott és tisztelettel köszönöm a lehetőséget, az élményt, a tapasztalatot” – búcsúzott a dandártábornok, megköszönve beosztottjainak azt, hogy a kinevezésekor kitűzött célokat sikerült elérni.

Mint mondta: ezt az ő áldozatos munkájuk nélkül nem lehetett volna végrehajtani. Nem volt egyszerű dolguk, mivel a légiirányítás terén új koncepciónak kellett megfelelni, mindeközben pedig a központban szolgálók a koronavírus-járványhelyzetben is helyt álltak, bizonyították emberségüket és bajtársiasságukat.

011

„A csapatzászló átvétele, a lobogó meglengetése nagyon felemelő érzés és hatalmas megtiszteltetés számomra” – kezdte beszédét Bardon Tamás ezredes. Megköszönte Berec Zoltán dandártábornok segítségét, mivel – mint mondta - hosszú ideje segíti őt abban, hogy felkészülten tudja átvenni a parancsnoki feladatokat. Ugyancsak megköszönte a bizalmat dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagynak is. Kiemelte, hogy a parancsnoki feladat nehéz lesz, de közösen, tudásukat felhasználva az alakulat maximálisan meg fog felelni az eléjük támasztott elvárásoknak.