Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Áldozatok után kutatnak a mexikói katonák

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 16. 16:30

Feltételezések szerint a Los Zetas mexikói drogkartell fegyveresei mészárolták le azt a 27 mezőgazdasági munkást, akinek holttestét május 15-én, vasárnap találták meg a guatemalai rendőrök az ország északi részén, a mexikói határ közelében egy tanyán. A La Libertad településhez tartozó, Los Cocos nevű mezőgazdasági birtokon a rendőrök és a katonák tovább folytatják a kutatást újabb áldozatok után – mondta vasárnap Rony Urizar ezredes, a guatemalai hadsereg szóvivője.

Bejelentése szerint katonai egységeket is vezényeltek a határőrizet megerősítésére, hogy megakadályozzák a gyilkosok Mexikóba menekülését, s légi megfigyelők is részt vesznek a mészárlás elkövetői után indított kutatásban.

Az áldozatokat még nem azonosították, de valószínűsítik, hogy valamennyien a birtokon dolgoztak, amely Haroldo Waldemar León Lara tulajdona, akit viszont egy nappal előbb, szombaton gyilkoltak meg Flores külvárosában, Petén tartományban.

León Lara földbirtokos Juan José León – alias „Juancho León" – testvére volt, aki Guatelama keleti részének kábítószerpiacát uralta egészen 2008-ig, amikor a Los Zeta klán bérgyilkosai tíz társával együtt megölték. A guatemalai rendőrség feltételezése szerint a szombati gyilkosság is a mexikói kartell számlájára írandó.