Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német Leopard török kaftánban

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / Defense-Aerospace |  2011. május 16. 15:26

Az Aselsan cég, Törökország legnagyobb védelmi vállalata elkészült a német Leopard 2A4 típusú harckocsi modernizált változatával. A korszerűsített harckocsin, amely a Leopard 2NG (Next Generation) elnevezést kapta, a török vállalat több olyan technológiai újítást is alkalmaz, amelyek megjelennek a saját fejlesztésű Altay harckocsin is.

A török védelmi cég lecserélte a Leopard elektronikus, elektrooptikai, elektromechanikus, valamint elektrohidraulikus rendszereit.
Korábban az Aselsan vállalat 171 Leopard 1 típusú harckocsit modernizált a török hadsereg számára, mintegy 160 millió dollárért.

A szintén török Otokar cég 500 millió dolláros szerződést kapott a török hadseregtől az Altay harckocsi tervezési és fejlesztési munkálataira. A cég a napjainkban, Isztambulban zajló IDEF-2011 kiállítás keretében mutatja be az Altay harckocsi prototípusát. A cég négy prototípus legyártását és átadását vállalta a török hadsereg számára 2015 végéig. Az Aselsan vállalat által gyártott több, a Leopard 2A4 korszerűsítése során alkalmazott alrendszer kerül a későbbiekben beépítésre a török nemzeti harckocsiba, az Altayba.

Az újítások között érdemes megemlíteni többek között a tűzvezető rendszer és a periszkópok dublírozását, a tehetetlenségi (inerciális) navigációs rendszer (külső segítség nélkül képes hordozóeszköze helyzetének, haladási irányának és sebességének megállapítására) alkalmazását, valamint a megerősített páncélzatot.


Az Aselsan cég videógrafikája a Leopard 2NG harckocsiról