Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egyik NATO-csapásban életét vesztette egy líbiai altábornagy

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 16. 14:30

A líbiai felderítés tripoli központjára mért NATO-csapásban életét vesztette Kadhafi egyik tábornoka – jelentette a BBC hírszolgálata május 15-én, vasárnap éjszaka a líbiai tv közlésére hivatkozva.

A beszámoló szerint Milad Husszein Fuki altábornagy több fontos katonai posztot töltött be, tagja volt a Moammer el-Kadhafi vezette forradalmi bizottságnak,s egyben a hadsereg szóvivője is volt.
A líbiai tábornok részt vett tüntetések elfojtásában és a lázadók ellen folytatott hadműveletekben is.

Menekülnek a katonatisztek

Továbbra is menekülnek a politikusok és a katonatisztek Líbiából: hétfőre virradóra a líbiai hadsereg három tisztje hajózott át Tunéziába – közölte a tunéziai média.

A belügyminisztérium adatai szerint korábban tisztségviselők egy nagyobb csoportja lépte át a határt, köztük volt a vámhivatal vezetője és egy diplomata. Azt, hogy menekültek-e, vagy Moammer el-Kadhafi líbiai vezető nevében teljesítenek megbízatást, nem tudni.

A Jana hivatalos hírügynökség szerint vasárnap este a NATO légitámadást hajtott végre Tripoliban civil és katonai célpontok ellen. A média több áldozatról számolt be. A felkelőktől származó információk szerint a többi között egy lőszerraktárt találtak el.

Emellett arról is jelentés érkezett, hogy a NATO egy olajterminált támadott Rász Lanúfban, miután Nagy-Britannia arra ösztökélte a szövetséget, hogy bővítse ki hadműveleteinek hatósugarát.

Franco Frattini olasz külügyminiszter szerint a “líbiai rezsim órái meg vannak számlálva", és ez immár “nem csak vágyálom". Kadhafi “környezetének egyes tagjai" elmondták, hogy a líbiai vezető a “méltóságos távozás lehetőségeit keresi" – mutatott rá az olasz diplomácia irányítója hétfőn az ötös csatornának adott interjújában.

CímkékNATO