Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Álhírt közölt a Népszava

2024. augusztus 8. 19:25

A Népszava álhírt közölt. A Honvédelmi Minisztérium határozottan cáfolja, hogy a gyermekvédelmi szakellátási intézményekbe katonákat vezényelnek gyermekfelügyelői munkakörbe.

Honvédelmi Minisztérium_01

Fake news a Népszava erre vonatkozó állítása. Az erről tudósító híradások minden alapot nélkülöznek. A gyermekvédelmi szakellátásba kerülő fiatalokról ahogy eddig, ezután is gondoskodik a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. A nevelőszülők által nevelt gyermekek védelme érdekében foglalkoztatási feltétel a kifogástalan életvitel ellenőrzése, az erről szóló nyilatkozatokat augusztus 25-ig adhatják le az érintettek.

A gyermekvédelmi intézmények vezetői, valamint az azokban szakmai munkakörben dolgozók foglalkoztatásának egyik feltétele a kifogástalan életvitel ellenőrzésének lefolytatása. A gyermekek védelme ugyanis az első. Az érintett munkavállalók és a velük közös háztartásban élő nagykorú hozzátartozóik a vizsgálat elvégzéséhez szükséges adatlapot, illetve nyilatkozatokat legkésőbb 2024. augusztus 25-ig adhatják át munkáltatójuknak.

Tekintettel arra, hogy a határidő még nem telt le, az ellenőrzés miatti pályaelhagyók létszámára vonatkozóan megjelent vagy megjelenő bármely adat spekuláció.

Katonák eddig a honvédelmi középiskolai oktatásban jelentek meg, a feladatra speciálisan felkészített katonaoktatók a Honvédelem tantárgy oktatásában vehetnek részt. Ez az elméleti és gyakorlati részből álló tantárgy elősegíti, hogy a középiskolások a haza iránt elkötelezett, a hétköznapi életben is hasznosítható gyakorlati honvédelmi ismeretekkel rendelkező és Magyarország kiemelkedő katonai múltját ismerő, felelős állampolgárokká váljanak.

A honvédek jogállására vonatkozó nemrég hatályba lépett kormányrendelet arra biztosít lehetőséget, hogy az 55 évesnél idősebb katonák más állami szervnél vagy állami gazdasági társaságnál folytathatják hazánk szolgálatát, ami a korábbiaknál jóval méltányosabbá és tervezhetőbbé teszi a karriertervezést.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye