Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alligator Sword 21 – gyakorlati felkészítésen a hadosztály-parancsnokság

Szöveg: HQ MND-C | Fotó: Földházi Enikő százados |  2021. szeptember 9. 9:37

Idei egyik kiemelt gyakorlatára készül a Székesfehérváron települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C). Ennek részeként az 1. Német-Holland Hadtest-parancsnokság szakértői csoportja tartott célfelkészítést a kijelölt állománynak szeptember első hetében, Székesfehérváron, az Alba Regia laktanyában.

20210906-hq-mndc (1)

Az 1995-ben alapított, münsteri székhelyű 1. Német-Holland Hadtest-parancsnokság egyike a NATO magas készültségi erőinek, így rövid időn belül képes akár hatvanezer főt számláló, szárazföldi, haditengerészeti és légierős elemeket magában foglaló misszió vezetésére is.

A műveleti körülmények között, például Afganisztánban és a NATO Reagáló Erők vezetésében megszerzett tapasztalatait a hadtest-parancsnokság számos kiképzési eseményen adja át. A felkészítésen a Stefan Geilen dandártábornok, műveletekért és kiképzésért felelős törzsfőnök-helyettes vezette delegáció ismertette a gyakorlat főbb kiképzési, hadműveleti, stratégiai kommunikációs, műszaki és infokommunikációs jellemzőit, ezt követően az előadók és a szakterületi felelősök témakörönkénti bontásban, szűkebb körű konzultációkon is egyeztették a felmerülő kérdéseket.

20210906-hq-mndc (2)

A nyáron végrehajtott „Defender Europe 21” gyakorlat után – a német 10. Páncélos Hadosztály és a norvég Északi Dandár részvétele mellett – a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság a Németországban megrendezendő, „Alligator Sword 21” fedőnévvel ellátott, számítógéppel támogatott nemzetközi törzsvezetési gyakorlatban vállal aktív szerepet.

A gyakorlat helyszínére kiutazó, a hadosztály-parancsnokság kijelölt állományából és több magyar alakulat katonáiból álló mintegy 50 fős kontingenst Somogyi Zoltán dandártábornok, a szervezet törzsfőnöke vezeti majd 2021 őszén.

20210906-hq-mndc (3)