Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alligátorok az orosz légierőben

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / ИНТЕРФАКС |  2011. május 27. 17:20

Az orosz légierő a tervek szerint 2011. május 24-én átvette az első négy, sorozatban gyártott többcélú, Ka-52 Alligátor típusú helikoptert. A hírt az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának képviselője, Vlagyimir Drik ezredes közölte a sajtó képviselőivel. A helikopterek hivatalos átadási ünnepségének a Csernyigovi repülőbázis adott otthont, amely a légierő Távol-Keleti parancsnoksága alá tartozik.

Drik elmondta, hogy a Progressz gyár területén további négy, sorozatban gyártott Ka-52 típusú helikopter várja, hogy átadásra kerüljenek. A Csernyigovi repülőbázis átfegyverezése a Ka-52 típusra várhatóan 2012 végéig fejeződik be. Az első sorozatban gyártott Alligátor 2011. május 19-én érkezett meg a repülőbázisra.

A helikopterek beszerzésére az orosz fegyveres erők 2011-2020 közötti időszakra vonatkozó állami program keretein belül kerül sor, melynek első évében az orosz védelmi minisztérium mintegy száz forgószárnyas beszerzését tervezi, köztük Mi-26 szállító-, valamint Mi-28N, Mi-28NM és Ka-52 harci- és Anszat kiképző helikoptereket. Összességében az elkövetkező tíz év során az orosz hadsereg ezer helikoptert kell, hogy kapjon. ami azt jelenti, évente száz új helikopterrel gazdagodik a hadsereg.