Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Állítólag meghalt egy fontos al-Kaida-vezető Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 5. 20:42

Amerikai légicsapásban életét vesztette Mohammad Iljasz Kasmiri, az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat egyik magas rangú tagja Pakisztán északnyugati részén – közölték pakisztáni titkosszolgálati tisztségviselők. Egy amerikai nemzetbiztonsági tisztségviselő mindazonáltal nem erősítette meg Kasmiri halálhírét, és óva intett attól, hogy máris kész tényként kezeljék a férfi halálát.

Amennyiben Kasmiri megölése bebizonyosodik, az újabb nagy fegyvertény lesz az Egyesült Államoknak azután, hogy amerikai kommandósok május 2-án Pakisztánban végeztek Oszama bin Ladennel, az al-Kaida alapítójával és első számú vezetőjével.

Kasmiri haláláról egy iszlámábádi és három Északnyugat-Pakisztánban tevékenykedő titkosszolgálati tisztségviselő számolt be június 4-én, szombaton.

A tisztek tájékoztatásával egybecsengő közleményt adott ki a Kasmiri által vezetett pakisztáni lázadó csoport, az al-Kaidával szövetséges Harakat-ul Dzsihad Iszlami, amely szerint parancsnokuk több más társával együtt mártírhalált halt.

A légicsapást egy pilóta nélküli amerikai repülőgép (drón) hajtotta végre, pakisztáni közlés szerint a műveletet a helyi titkosszolgálat által szolgáltatott adatok alapján rendelték el.

Amerikai tisztségviselők szerint a 47 éves Kasmiri az al-Kaida pakisztáni műveleti vezetője volt, egyike az ázsiai országban leginkább keresett öt lázadóvezérnek.

Az Egyesült Államok korábban 5 millió dollárt ajánlott fel annak, aki Kasmiri nyomára vezeti az amerikai hatóságokat.