Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

,,Állták a sarat” a Spartanon a székesfehérvári katonák

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2020. november 12. 15:50

Idén - a civil résztvevők mellett - a Magyar Honvédség katonái is próbára tették erőnlétüket a Spartan Honor Race terepfutó akadályversenyen, az MH Központi Gyakorló- és Lőtéren. A november 7-8-ai megmérettetésre összesen tizenötezren neveztek.

SPARTAN_OKLEVÉL_1

A Spartanon az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred állományából többen is rajthoz álltak. Közülük Góczán Máté nem is akármilyen eredménnyel végzett: rögtön a kezdőnapon, a 25+ akadályos, hét kilométeres Sprint kategóriában – 25-29 évesek korcsoportjában - második helyezést ért el. A verseny második napján, a középtávon elért teljesítménye is dicséretre méltó: a 30+ akadályos Super kategóriában, tizenkét kilométer megtétele után, ötödik versenyzőként ért célba a korosztályos futamban.

Góczán Ádám_1

Góczán Máté úgy fogalmazott: motiválóan hat rá, hogy évek óta egy összetartó sportközösség tagja lehet.  A sportoló a 2020-ban alapított Magyar Futósport Egyesület, „Titans of Hungary” csapatának is tagja. 18-19 éve sportol versenyszerűen, számos említésre méltó eredményt tudhat magáénak: idén második helyezést ért el a BakonyRun elnevezésű akadályfutáson és gőzerővel készül a székesfehérvári ezred ötpróbájára is.

A Spartan Honor Race veszprémi rendezvényén hét kilométeres sprintet és tizenkét kilométeres super távot teljesíthettek az indulók. Az akadályok többsége kötelekből, karikákból, rudakból állt, amelyeken markáns tempóban, magabiztosan kellett végig kapaszkodniuk a résztvevőknek. A dárda hajitó feladatot, valamint a szögesdrót alatti kúszást nehezítette a sáros-gödrös terep, míg a 30-35 kilogrammos kőgolyók cipelésénél az egyensúlyérzékükre is nagy szükségük volt a versenyzőknek.

Tekintettel arra, hogy a szervezés a Magyar Honvédség közreműködésével történt, katonai zónát is kialakítottak az MH Központi Gyakorló- és Lőtéren: a versenyzők BTR-80A típusú páncélozott, szállító harcjárművek alatt kúsztak végig, tüzérségi ágyúk csövén másztak át és előfordult, hogy - gumi gépkarabélyokkal felszerelkezve - katonai füstgránátokon keresztül vezetett útjuk a célig. Eredménye elismeréseként Góczán Máté egy következő közép-európai régiós versenyre is nevezhet.

A veszprémi megmérettetésen az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonája, Agócs Mátyás őrvezető is részt vett, aki szintén jól teljesített: a középmezőnyben végzett a verseny sprint távján.

Góczán Ádám_2
Címkéksport
Kapcsolódó cikkek